Свадбену салу, музику и фотографе чекају по годину

Милијана Латиновић
Свадбену салу, музику и фотографе чекају по годину

Бањалука - Будући младенци који желе да свој дан из снова прославе у присуству већег броја људи и да све буде у складу са њиховим жељама свадбене сале, музику и сниматеље морају да резервишу и по годину дана унапријед.

Да су вјенчања постала прави изазови за све који стају на "луди камен", а уносан бизнис за оне који су ту да младенцима уљепшају њихов дан, потврђују и Драгана Илић и Владимир Милетић из Бањалуке који су ове суботе изговорили судбоносно "да".

-  Да бисмо добили баш све што желимо, почели смо планирати и договарати термине у септембру прошле године. Могли смо добити неки термин раније, али да се прилагодимо и одустанемо од својих жеља - испричали су Владимир и Драгана.

Поред свадбеног салона, годину раније резервисали су и музику и фотографа, а у складу са оним што су планирали, задовољни су цијеном.

С обзиром на то да је највећи град РС, у Бањалуци су у сезони вјенчања и највеће гужве за резервације сала, али и свега осталога што прати свадбено весеље.

У бањалучком свадбеном салону "Круна" кажу да чекање на слободан термин зависи од жеља будућих младенаца.

- Има ситуација када се на термин чека свега мјесец и по дана, а понекад младенци резервишу и годину унапријед да би славље организовали у жељеном термину - рекла је власник салона Милкица Поповић.

У свадбеном салону "Атлантис" у Приједору кажу да је термине у љетном периоду потребно резервисати бар пола године унапријед. Исто толико младенци чекају и на термин у бијељинском свадбеном салону "Ексклузив".

- Годишње имамо до 50 свадби, углавном оних са око 200 сватова. Нисмо наилазили до сада на неке специфичне захтјеве, углавном је то свечана декорација салона - кажу у "Ексклузиву".

У свадбеним салонима о цијенама нерадо говоре, објашњавајући да је то због конкуренције, али је познато да оне зависе од захтјева младенаца.

Нема столице јефтиније од десет марака, и то без менија, док мјесто по особи са фул менијем достиже цифру од 50 до 60 КМ.

Да незаборавни моменти са свадбе остану овјековјечени, задужени су фотографи и сниматељи, за којима такође влада велико интересовање.

Сниматељ Владимир Милаковић из Бањалуке каже да већ има договорено снимање у јулу и августу идуће године.

- Прије је било много једноставније, користили смо ВХС касете, завршиш снимање и то је то. Међутим, данас су младенци много захтјевнији, а и техника је напредовала, па након снимања проведемо и по 15 дана у монтажи видеа - испричао је Милаковић.

Додаје да се цијене снимања свадби крећу од 450 до 2.000 марака, у зависности од жеља младенаца.

Весеља нема ни без доброг бенда, а они који су на добром гласу, веома су пребукирани. 

- Цијена зависи од броја гостију, чланова бенда и договора са младенцима да ли иду наруџбе током славља или не. У просјеку цијена се креће од 1.200 до 1.500 КМ - рекли су у "Хепи бенду".

Бракови

Према подацима Републичког завода за статистику, лани је у РС склопљено 5.895 бракова, што је у односу на 2014. годину 72 брака више.

- Просјечна старост младожење при првом ступању у брак била је 30 година, док је просјечна старост невјесте била 28 година - показују подаци Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана