Сутра славимо великог свеца: Један обичај сваки вјерник треба да испоштује

АТВ
Сутра славимо великог свеца: Један обичај сваки вјерник треба да испоштује

БАЊАЛУКА - Српска православна црква сутра сутра Светог свештеномученика Доротеја.

Свети свештеномученик Доротеј је био епископ Тирски од владавине цара Диоклецијана, па све до владавине Јулијана Отпадника, под којим је намучен и пострадао због вере у Исуса Христа. Био је веома учен.

Написао је многа теолошка дјела на грчком и латинском језику. Нарочито је чувена његова грчко-латинска Синтагма. Живио је сто седам година. Мучен је и убијен 361. године у 107 години живота.

Бесједа на сутрашњи дан налаже када не треба нарушавати пост, и каже да се не одричете могућности да помогнете другима када год сте у прилици:

"Никада не нарушавај пост у сриједу и у петак. Тај пост је Црквом заповеђен и добро образложен. Ако си икад у животу нарушио тај пост, моли се Богу, да ти опрости, и више не гријеши". "Не одреци добра онима којима треба, кад можеш учинити. Не одриче ни теби Господ оно што теби треба, не одреци ни ти човјеку, кога ти је Господ послао у сусрет, да куша срце твоје. Ако ти неки сиромах један пут у животу пружи руку за помоћ, подај му и не откажи. Твоја немилост пећи ће те као жеравица, и неће ти дати мира све док се не покајеш и не омекшаш срцем".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана