Шумокрадице сијеку милионе

Марина Чигоја
Шумокрадице сијеку милионе

Бањалука - "Шуме РС" годишње губе око два милиона марака због крађе шуме, а највећа штета причињена је на подручју које покрива Шумско газдинство "Јахорина" Пале.

Вршилац дужности директора "Шума РС" Драган Грабовац каже да предузимају мјере да би нелегалним радњама стали у крај.

- Имамо добре резултате у борби са нелегалном сјечом. Најтежа ситуација је у Палама, јер се око 90 одсто шумских крађа односи на локалитет Јахорине. Међутим, и то се стабилизује, углавном кроз институционалне мјере и програм активности које је усвојило предузеће и Влада и у које је укључено више институција, од Министарства унутрашњих послова до надлежних инспекција - рекао је Грабовац.

Казао је да "Шуме" честим и ригорозним контролама настоје да сузбију крађу и заштите шуму, као једно од најважнијих богатстава Српске. Истакао је да већих проблема имају због препродаје и шверца шумских дрвних сортимената, а како би томе стали у крај, биће усвојене измјене закона.

- Након тих измјена полазна и завршна основа биће документација "Шума", што сада није случај, па се дешава да неко купи дрво, а онда га препрода и прави хаос на тржишту. Сваког купца којег ухватимо у таквој нелегалној радњи суспендујемо и стављамо на црну листу - истакао је Грабовац.

По налогу Шумарске инспекције РС, у овој години су због нелегалне продаје одузета око 723 кубна метра шумских дрвних сортимената, чија се вриједност процјењује на око 59.000 марака.

- Одузети шумски дрвни сортименти су предати Робним резервама РС, а против починилаца су предузете мјере у складу са законом. У случајевима у којима је утврђено да постоји сумња да би се могло радити о кривичним дјелима, те да је за њих потребно спровести додатне истраге, обавијештени су надлежни центри јавне безбједности и тужилаштва - казали су у Инспекторату РС.

Затвор

Према Кривичном закону РС за онога ко украде више од три кубна метра шумских дрвних сортимената предвиђена је новчана казна или казна затвора до двије године.

 

Казне за бесправну сјечу

300 до 900 КМ - физичка лица

3.000 до 9.000 КМ - правна лица

500 КМ до 1.500 КМ - одговорно лице у правном лицу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана