Студентски центар Никола Тесла у Бањалуци: Станарина расте у два павиљона?

Данијела Стоканић
Студентски центар Никола Тесла у Бањалуци: Станарина расте у два павиљона?

Бањалука - У Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци ускоро би могло доћи до корекције цијена, па ће студенти у првом и другом павиљону, умјесто досадашњих десет, за смјештај мјесечно издвајати 15 марака.

Један од разлога поскупљења смјештаја у прва два павиљона је смањење станарине у трећем, чији би станари умјесто 25 мјесечно плаћали пет марака мање. Коначну одлуку о корекцији цијена смјештаја, укључујући и четврти павиљон, донијеће идуће седмице Управни одбор највећег студентског комплекса у РС.

Директор Студентског центра "Никола Тесла" Зоран Бабић истиче да је студентима предложио да размисле да се цијене смјештаја у прва три павиљона приближе, истичући да ће и одлука бити донесена на основу њиховог мишљења.

- Просјечна цијена од десет марака, колико кошта смјештај у прва два павиљона, је шест пута нижа у односу на ону која је предвиђена правилником, који је на снази још 2009. године - рекао је Бабић.

Додао је да је студентски центар свакако у губитку, илуструјући то податком да само трошкови гријања на мјесечном нивоу износе 36 марака по студенту.

- Још када се томе додају струја и вода, трошкови које дом има за једног студента мјесечно достижу и до 70 КМ. Сви ти трошкови за 2015. годину биће изнесени Управном одбору и студентима, да ­би имали увид у право стање и да би донијели адекватну одлуку. Надам се да неће доћи до великих промјена у цијенама, разумијевајући услове у којима студенти живе. Вјерујем да ће бити донесена одлука на обострано задовољство, чекајући да буду санирани павиљони, послије чега бисмо могли захтијевати и више цијене - истакао је Бабић.

Према његовим ријечима, на састанку Управног одбора требало би да буде донесена и коначна одлука о цијени смјештаја за четврти павиљон. Поједини студенти, који се јављају за смјештај у четвртом павиљону, истиче Бабић, сматрају да је цијена од 100 КМ, с обзиром на услове, потпуно прихватљива.

- Да ли ће цијена смјештај бити око 100 КМ или нижа, знаће се након засједања Управног одбора. Мислим да би цијена смјештаја испод 70 КМ била некоректна - додао је Бабић.

Према ријечима предсједника Скупштине студената у бањалучком дому "Никола Тесла" Љубише Карлице, у уторак ће имати сједницу на којој ће се усагласити о приједлогу за цијену смјештаја у четвртом павиљону.

- Тражићемо од Управног одбора да цијена смјештаја у четвртом павиљону буде што нижа, односно да не прелази 60 КМ - рекао је Карлица и додао да неће дозволити ни да цијена смјештаја порасте у прва два павиљона, јер студенти у њима немају адекватне услове за живот.

Дуговања

Зоран Бабић је истакао да ће Управни одбор бити обавијештен и о дуговањима према "Топлани", у износу од 2,4 милиона КМ. Он је истакао да поприличан дуг имају и према "Електрокрајини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана