Студентски центар Никола Тесла: Студентима скупљи смјештај и храна

Драгана Келеч
Студентски центар Никола Тесла: Студентима скупљи смјештај и храна

Бањалука - Управни одбор Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци усвојио је закључак о вишим цијенама, на основу којих ће студенти морати да издвајају 40 марака више за смјештај и храну у тој установи.

Коначна одлука о скупљем животу у студењаку биће донесена идуће седмице, када ће поново бити одржана сједница Управног одбора. Ипак, прије те сједнице, руководство центра мора да разговара са представницима студената, како би чули и њихово мишљење о новим цијенама.

- Студенти ће умјесто досадашњих 85 за смјештај и храну мјесечно издвајати 125 марака - рекао је директор Студентског центра "Никола Тесла" Зоран Бабић и подсјетио да цијене у овој установи нису мијењане још од 1994. године.

Бабић је нагласио да овим поскупљењем смјештаја и исхране неће бити "погођени" студенти који су социјално угрожени, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида, без оба родитеља и студенти са потешкоћама у развоју.

- Мораћемо донијети посебне акте, како би ова дјеца била у потпуности или дјелимично ослобођена плаћања поменутих накнада за боравак у студентском дому - истакао је Бабић.

Са друге стране, студенти нису задовољни чињеницом да ће им бити потребно више новца за трошкове боравка у дому.

Кажу да није у реду повећавати цијене, а не створити боље услове за живот.

- Ако ће већ да поскупи смјештај и храна у студентском дому, онда очекујемо да оброци у мензи буду квалитетнији и разноврснији, а смјештај боље уређен - рекао је предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић.

Бабић поручује да ће и то бити ријешено, те да студенти већ сада имају веће оброке у мензи, него што је то било ранијих година, а да када је у питању мени, сами могу и да предлажу која храна би се на њему могла наћи.

Реконструкција

Зоран Бабић рекао је да је Влада РС већ одавно из Развојног програма издвојила 1,5 милиона марака за реконструкцију три павиљона Студентског центра "Никола Тесла", али да она није урађена због одређених техничких баријера.

- Сви ти технички недостаци ускоро ће бити ријешени, након чега ћемо кренути са обновом павиљона - рекао је Бабић.

Вишим цијенама неће бити "погођени" студенти

- из социјално угрожених породица

- дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида

- без оба родитеља и

- студенти са потешкоћама у развоју

 

- Три оброка дневно у мензи

Садашња цијена                      нова цијена

    2,5 КМ                                         3 КМ

 

- Смјештај по студенту          

 Садашња цијена                             нова цијена

  10 КМ                                     35 КМ (максимално)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана