Студењак у Бањалуци добија нову столарију и топлу воду

Данијела Стоканић
Студењак у Бањалуци добија нову столарију и топлу воду

Бањалука - Станари првог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци ускоро ће добити боље услове боравка, јер је почела дугоочекивана замјена дотрајале столарије, а проблем са недостатком топле воде постаће прошлост.

Бољим условима могу се надати и станари другог павиљона највећег студентског комплекса у РС, гдје се такође трајно рјешава проблем са водом, а у плану је и постављање нове столарије. Уградњом већег бојлера павиљони ће бити одвојени од мензе, која је за своје потребе трошила много више топле воде него станари, који су се због тога често купали хладном водом.

Загријавање просторија феном, постављање дека на прозоре и туширање хладном или водом загријаном у шерпци за станаре ће убудуће бити само прошлост.

Директор Студентског центра Зоран Бабић истиче да ће замјена столарије на павиљону један ову установу коштати око 240.000 КМ, а радови су повјерени фирми "Новотекс" Бањалука.

- Очекујем да би замјена столарије требало да буде завршена половином маја - рекао је Бабић.

Додао је да са старом столаријом у зиму не би требало да уђу ни станари другог павиљона, јер би замјена у овом објекту требало да почне чим буде урађен полугодишњи ребаланс, да би сагледали ситуацији и знали са колико новца располажу.

- Даћемо све од себе да што више посла урадимо ове године када је ријеч о санацији павиљона, а све да бисмо колико-толико побољшали услове за боравак станара - казао је Бабић.

Замјена столарије, која је почела у понедјељак, обрадовала је све станаре, јер ће први павиљон у посљедњих пола вијека први пут добити нови изглед.

Предсједник Скупштине студената центра Љубиша Карлица задовољан је што су апели станара коначно уродили плодом, јер је ситуација када је ријеч о условима у дому почела измицати контроли.

- Студенти су се претходних година, с намјером да загрију собу, сналазили на разне начине. Столарија је била толико дотрајала да се топлота, упркос гријалицама и топлим радијаторима, уопште није задржавала у соби - рекао Карлица.

Додао да ће се потрудити да прије зиме обнове и други павиљон.

Студент Стефан Солдо, који станује на петом спрату првог павиљона, одакле је и почела замјена столарије, каже да се радови веома брзо обављају.

- Радници се на једном спрату не задржавају дуже од два дана. Нова столарија ће нам и те како добро доћи, јер је стара, дрвена била у веома лошем стању - рекао је Солдо.

Боље услове у дому са нестрпљењем чека и станарка другог павиљона Драгана Е. Она каже да и они имају обећање од надлежних да ће по завршетку прве зграде и други павиљон такође добити нову столарију.

Стакло

Колико је стара столарија представљала опасност за станаре студентског дома најбоље потврђује примјер када су прије мање од годину двије студенткиње за длаку избјегле трагедију.

Само пука срећа их је спасила од озбиљних повреда када је на њих пало стакло са прозора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана