Страх радника бањалучког Дома пензионера био без разлога, већини дебље коверте

Драгана Орловић
Страх радника бањалучког Дома пензионера био без разлога, већини дебље коверте

Бањалука - Страховања радника Дома пензионера Бањалука да ће им плате бити драстично смањене након промјене статуса те установе показала су се неоправданим, а у пракси се показало да је већина запослених добила дебље коверте.

Наиме, двије трећине запослених у Дому пензионера добило је већу или исту јунску плату, док је тање коверте и то у просјеку за око 100 КМ примило шест кувара. Осталим радницима плате су умањене у просјеку за десетак марака.

Промјене у обрачуну плата услиједиле су због тога што је Министарство здравља и социјалне заштите РС донијело закључак да Дом пензионера више није установа социјалне заштите, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите рјешење у којем је наведено да плате треба да исплаћују на основу Закона о платама запослених у јавним службама. Прва плата је међу запосленима чекана са страхом јер су се појавиле спекулације да ће доћи до драстичних резова, па чак и да ће помоћно особље бити плаћеније од медицинског.

Директор Дома пензионера Бањалука Ђуро Црномарковић истиче да се обистинило да је страх био неоправдан и да је међу раднике без потребе унесен немир.

- Исплатили смо јунску плату која је прва која је усклађена са Законом о платама запослених у јавним службама и у складу са посебним колективним уговором за јавне службе. Да није дошло до смањења, показује податак да ћемо сада имати веће расходе за плате за око 2.000 КМ на мјесечном нивоу. Примјеном нових аката дошло је само до мале прерасподјеле приликом обрачуна плата. Двије трећине радника добило је повишицу или исту плату, а трећина умањење. Међутим, неки од радника којима су умањене плате добили су 15 одсто на плату због ризика на радном мјесту. То су медицински техничари, котловничари и возачи - истиче Црномарковић.

Дом пензионера је, додаје он, стабилизован и послује позитивно, што се одразило и на редовност у исплати плата и свих других обавеза.

- Наша 64 радника редовно сваког 25. у мјесецу добијају плате са свим уплаћеним порезима и доприносима. Због позитивног пословања донио сам одлуку да 19 радника наградим новчаним износом у вриједности једне мјесечне плате. Награђени су они који су то заслужили, а међу њима има и оних којима су по новом обрачуну смањене плате - нагласио је Црномарковић и додао да његова плата није мијењана.

Предсједник већинске синдикалне организације радника у Дому пензионера Боро Јојић каже да је задовољан што су већини радника повећане плате.

- У 2014. је направљен правилник по којем су обрачунате плате, али оне нису биле према закону. Ресорно министарство сада је донијело одлуку да више нисмо здравствена и социјална установа, већ јавна и плате су морале бити са тим усклађене и то је цијела прича - објашњава Јојић, којем је плата по новом обрачуну увећана за око 150 марака.

Предсједник друге синдикалне организације Дома пензионера Бошко Плавшић, којем је зарада већа за 70 КМ, каже да није задовољан новим обрачуном плата, тврдећи да је смањена дневница, те накнада за ноћни и минули рад.

Пословање

Дом пензионера Бањалука посљедње двије године биљежи, како истичу у тој установи, најбоље пословне резултате од оснивања.

- Прошле године је Дом пензионера први пут од оснивања остварио добит и био у плусу 37.148 марака. На тај резултат утиче и раст броја корисника. У 2014. имали смо 72 корисника, а сада их је око 150. При томе није значајно мијењан број запослених и он се креће у оквиру прописаних стандарда за ову врсту установе - истиче Ђуро Црномарковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана