Страх од мишје грознице заобишао пијачне тезге

Данијела Стоканић
Страх од мишје грознице заобишао пијачне тезге

Бањалука - Мишја грозница, која је посљедњих дана захватила Градишку, Козарску Дубицу, Костајницу и друге општине, одакле стижу знатне количине пољопривредних производа на тезге широм Републике Српске, није утицала на продају воћа и поврћа.

Да се пољопривредни производи из ових крајева могу слободно јести гарантују и стручњаци, али само под условом да се прије конзумације добро оперу. Према њиховим ријечима, овај вирус се не преноси са особе на особу, него директним контактом с глодаром или преко неопраног воћа и поврћа.

Тезге бањалучких тржница преплављене су поврћем из Лијевче поља, док највећа јагма, кажу, влада за србачким краставцима и градишким паприкама и парадајзом.

Продавачица поврћа и покоје воћке Јоргованка Јурковић у шали каже да је једино чула за мишју грозницу која већ годинама влада у новчаницима њених муштерија.

- Код мене је готово сва роба из Лијевче поља и посљедњих дана иде као алва, а да ли су на то утицале ниже цијене или пост, са сигурношћу не могу рећи. Углавном, нико ме не пита одакле је поврће - казала је Јурковићева.

Иако посљедњих дана влада паника због мишје грознице, продајом су задовољни и продавци градишке зелене пијаце. Једна од продавачица, која није жељела да јој објавимо име, каже да због високих температура најбоље иде продаја воћа, али да није много мања потражња ни за поврћем.

- Што се тиче појаве мишје грознице, нама то није утицало на посао, јер су наши производи провјерени - казала је она.

У Српцу за сада није регистрован ниједан случај обољелих од мишје грознице, иако је једна особа упућена на лијечење под сумњом да је заражена овом болешћу. Можда је и то један од разлога због којих међу Српчанима још нема страха од куповине потенцијално заражених намирница.

Стојанка Кнежевић из Разбоја каже да продаја на пијаци није ништа лошија, али ни боља него ранијих седмица.

- Још ме нико ништа није питао о мишјој грозници - казала је Кнежевићева.

У продавници код зелене пијаце у Српцу такође потврђују да је продаја на истом нивоу и да се људи углавном распитују да ли је поврће третирано пестицидима.

Сумње у исправност поврћа и воћа, али сасвим мало, постоји код купаца, који, како кажу, "три пута мјере, а једном сијеку".

Бањалучанка Марица Ђукић каже да поврће и воће на пијацама и у продавницама купује само када мора.

- Није ми се једном десило да након што поједем воће или поврће са пијаце имам проблема са стомаком. Због тога сам одлучила да заједно са родитељима на селу узгајам поврће у башти и имамо све што нам је потребно - казала је она.

Да би се заштитили од мишје грознице, првенствено шумски радници, ловци, пољопривредници, војници на терену - логоровању, планинари, излетници, неопходно је да спроведу низ мјера, а најважније је да воће и поврће обавезно добро оперу хигијенски исправном водом.

Симптоми болести

Према ријечима специјалисте епидемиологије у Институту Љубице Јандрић болест почиње нагло високом температуром, затим се јавља дрхтавица, главобоља, општа слабост, мучнина, повраћање. Међу симптомима су и болови у стомаку, црвенило лица и коњуктива, тачкаста крварења по кожи.

- Након ове фазе долази до крварења у кожи, слузокожи, унутрашњим органима, усљед чега се јавља оштећење, односно затајење рада бубрега. Врло често са првим симптомима болест се не препозна, а због стомачних болова обољели могу да заврше у хируршкој сали - казала је Јандрићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана