Стиже топлотнио удар

Цвија Мркоњић
Стиже топлотнио удар

Бањалука - Први овогодишњи талас врелине, према прогнози метеоролога, данас би требало да погоди РС, а највиша температура очекује се у бањалучкој и бијељинској регији гдје ће достићи чак 34 степена Целзијуса.

Љекари упозоравају да су нагле промјене температуре веома опасне посебно за хроничне болеснике и савјетују становништву да се у том периоду склоне са отвореног.

Данас и сутра ће, према ријечима метеоролога, бити неуобичајено високе температуре за овај период године. У Републичком хидрометеоролошком заводу су навели да ће се дневна температура кретати између 27 и 33 степена, са изузецима у Бијељини и Бањалуци гдје ће бити за један степен топлије.

- Јутра ће бити веома топла, а током дана биће праве љетне температуре. У ноћи са сриједе на четвртак очекује нас нова велика промјена. Освјежење ће пратити пад температуре за десет степени у четвртак ујутро - истичу у Републичком хидрометеоролошком заводу.

У четвртак се у појединим подручјима очекују киша, грмљавина, па чак и град, док ће за викенд бити сунчано уз могућност локалних падавина и прољећне температуре.

- Током маја би се требало задржати право прољећно вријеме, уз нагле осцилације, али без врелина - кажу метеоролози.

Температуре у региону су у протеклих мјесец биле изразито промјенљиве, па је на планинама доскора падао снијег, а скијалишта су била препуна. Топли дани и захлађења стално су се смјењивали што је неповољно утицало и на здравље становника.

У бањалучком Дому здравља истичу да нагле промјене времена утичу највише на здравље пацијената који болују од тешких, хроничних и исцрпљујућих обољења, јер им то узрокује повећање тегоба.

- Јавља се отежано кретање и дисање, замарање, бол у грудима, презнојавање, лош сан и нервоза - каже начелник Службе породичне медицине Косана Станетић.

Она је додала да се хроничним болесницима препоручује редовно узимање прописане терапије и избјегавање излагања факторима који им могу погоршати стање.

Температура

До 34 степена Целзијуса данас  

До 33 степена Целзијуса сутра  

До 25 степени Целзијуса у четвртак  

До 25 степени Целзијуса за викенд  

 

Мајски рекорди

34,4 степена 1983. године

35,2 степена 2008. године

 

Савјети за заштиту

>Уносити лагану храну и доста течности

> Избјегавати алкохол, со и шећер

> Носити памучну одјећу свијетлих боја

> Носити сунчане наочаре и шешире

> Избјегавати тежак физички напор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана