Стиже новац за набавку робе

Марина Чигоја
Стиже новац за набавку робе

Бањалука - Банке у РС ће откупљивати потраживања предузећа према Фонду солидарности за обнову РС, што ће фирмама омогућити да одмах добију новац за набавку нове робе коју грађани код њих могу куповати платним картицама.

Тај договор постигли су представници Министарства финансија, банака и Привредне коморе РС и на тај начин биће превазиђен проблем недостатка робе у појединим фирмама коју грађани могу купити платним картицама. Протеклих дана код неких предузећа се појавио недостатак робе, што је изазвало незадовољство становништва које покушава да што прије санира своје поплавом уништене домове.

- Банке ће откупљивати потраживања предузећа према Фонду солидарности. Предузећа ће одмах добити средства, уз одређени дисконт, који ће им наплатити банка, а добијена средства ће им омогућити набавку нове количине робе - казали су у Министарству финансија РС.

Додали су да је обавеза Фонда солидарности да након што им предузећа доставе фактуру са потписаним фискалним рачунима, издају потврду предузећу да та потраживања нису спорна након чега ће их банке откупљивати.

Директор Нове банке Бањалука Милан Радовић истакао је да је након што предузећа испоруче робу крајњем кориснику неопходно да та предузећа и Фонд солидарности овјере фактуру са којом ће фирме ићи у банку која ће откупити њихова потраживања. Истакао је да је још остало да буде усаглашен уговор између банака и Фонда.

- Предузећа ће одмах добити новац од банке уз једнократну накнаду од 3,6 одсто. Сматрамо да је то врло коректно, јер би камата била много виша уколико би фирме узимале кредит од банке да би финансирале тај посао - истакао је Радовић и додао да ће банке потраживања од Фонда солидарности наплатити у року од шест мјесеци.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић истакао је да ће откуп потраживања омогућити бржи проток робе и олакшати рад предузећа која су омогућила продају путем платних картица.

- Накнада коју ће фирме морати да плате банкама је прихватљива, јер би кредит коштао знатно више. Мислим да је договор са банкама добро рјешење и да ће омогућити фирмама да превазиђу проблеме са којима су се суочавале - нагласио је Видић.

Недостатак робе

Михајло Видић је истакао да, с обзиром на велике потребе грађана за одређеном робом, није изненађење што су се нека предузећа суочила са недостатком робе.

- У Бијељини, Добоју и Шамцу се јавља велики број купаца и велики је притисак на свега петнаестак предузећа да у једном тренутку обезбиједе одређену количину робе. Ниједно предузеће нема на залихама 500 кревета или неке друге робе која се купује у великим количинама - истакао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана