Стан на дан излази из илегале

Анита Јанковић-Речевић
Стан на дан излази из илегале

Бањалука - Да су апели надлежних за регистрацију смјештаја које изнајмљују физичка лица и излазак из илегале уродили плодом показују подаци да су у посљедња три мјесеца своје пословање легализовала 53 власника стана на дан из пет локалних заједница.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у том периоду највише станова на дан регистровано је на подручју Бањалуке и то 27, затим у Требињу 12, Теслићу шест, те по четири у Вишеграду и Приједору.

- На подручју Српске укупно је регистровано 420 физичких лица која издају стан на дан, а највише их је у Бањалуци, Требињу, Вишеграду, Палама и Бијељини - навели су у АПИФ-у.

Да би повећали број легализованих станова за изнајмљивање туристима, а самим тим и приходе од боравишне таксе, Туристичка организација Бањалука (ТОБЛ) у сарадњи са Градском управом организовала је кампању која је дала веома добре резултате.

- Прије кампање која је трајала мање од мјесец код нас је било регистровано око 30 станова на дан, а сада имамо 80 регистрованих стамбених јединица - рекли су у ТОБЛ-у и додали да оне који се региструју код њих бесплатно промовишу и препоручују туристима.

Истакли су да до краја године очекују још већи број легализованих стамбених јединица, јер им свакодневно стижу захтјеви.

- То ће знатно увећати број кревета за изнајмљивање, којих за сада нема довољно. Град располаже са око 1.900 кревета - казали су у ТОБЛ-у.

Директорица Туристичке организације у Вишеграду Оливера Тодоровић истиче да је интензивнија регистрација станова на дан у овој општини започела лани, те да је број регистрованих реалан.

- Постоји и мањи дио станова у сивој зони, али вјерујемо да ће захваљујући инспекцијским органима и они ускоро ући у легалне токове - рекла је Тодоровићева и додала да Вишеграду недостаје хотелског смјештаја високе категорије, са четири или пет звјездица.

Из Пореске управе РС истакли су да они који издају стан на дан имају обавезу да плате порез од десет одсто на остварени доходак.

- Такође, Законом о боравишној такси РС прописано је да угоститељи који пружају услуге смјештаја у апартману, кући за одмор и соби за изнајмљивање плаћају годишњи паушални износ боравишне таксе за сваки кревет у зависности од степена развијености локалне заједнице у којој се налази. Паушални износ боравишне таксе за угоститеље који пружају услуге смјештаја креће се у распону од 15 до 30 КМ за сваки кревет на годишњем нивоу - рекли су у Пореској управи РС и додали да непријављивање тог дохотка представља прекршај за који су прописане казне од 500 до 1.500 КМ.

 

*Локалне заједнице са највећим бројем регистрованих станова на дан

Бањалука 174

Требиње 67

Вишеград 40

Пале 28

Бијељина 21

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана