Шта можете унијети у Хрватску, да не платите казну?

ГС
Шта можете унијети у Хрватску, да не платите казну?

Упркос бројним упозорењима надлежних институција из године у годину о томе шта се може превести преко границе, поједини грађани који путују у сусједне земље, посебно Хрватску, прилично су неупућени и ризикују папрене казне.

Тако, на примјер, у Хрватску не можете да унесете сендвич са месним нареском или јогурт, јер у тој земљи, у којој су, посебно током љетне сезоне, појачане и пооштрене контроле на граничним прелазима, а месо и млијечни производи нису дозвољени.

Дозвољено је млијеко у праху за одојчад, до два килограма, као и храна за бебе и специјална храна која се користи из медицинских разлога.

У сусједну Хрватску се могу унијети највише двије кутије цигарета. У супротном, оне који то игноришу чека "дебела" казна. Тако је евидентирано да су грађани БиХ који су код себе имали шест паклица цигарета платили казну од 500 евра.

"Могуће је пренијети 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара или 50 грама дувана. Можете комбиновати било који од ових дуванских производа, али не можете прекорачити укупну дозвољену количину. Можете носити и другу вриједну робу попут парфема, али у максималној вриједности до 300 евра по путнику", пише "Аваз".

Дозвољен је унос хљеба, колача, кекса, вафла, чоколаде, док се мед, јаја и производи од јаја, пужево месо и жабљи батаци могу понијети само у количини до два килограма по особи, а детаљан списак можете наћи на њиховом сајту Градске управе.

На примјер, у Црну Гору се може унијети 200 цигарета или 50 цигара или 100 цигарилоса, један литар жестоког пића, два литра вина, свјеже воће и поврће до пет килограма, прехрамбени производи за дјецу...

За уношење или покушај уношења робе на царинско подручје ЕУ на скривен начин и за неподношење царинске декларације за робу или дио робе, ако се ради о роби комерцијалне природе или роби за коју се увози или прописане су забране или ограничења извоза, прописана је новчана казна за физичко лице од 800 КМ до 25.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана