Српски језик уче из пет књига

Драгана Келеч
Српски језик уче из пет књига

Бањалука - Многи уџбеници за основце у Српској обилују сувишним чињеницама и сувопарним градивом, а на највећим мукама су ђаци другог и трећег разреда који само српски језик уче из чак пет књига.

Иако стручњаци већ дуго раде на измјенама наставних садржаја, родитељи основаца тврде да су њихова дјеца и даље преоптерећена. Тако дјеца од седам или осам година имају претешку торбу само док понесу уџбенике за један предмет.

- Није ми јасно да за српски језик у другом основне има пет књига. То су још мала дјеца и не треба их збуњивати са толиким уџбеницима, који су им претешки и за ношење - негодује Бањалучанка Радмила Јокић, мајка основца.

Да су многи уџбеници преобимни слажу се и у школама. Предсједник Актива директора основних школа на подручју бањалучке регије Душан Мишљеновић сматра да су измјене потребне, али да је то континуиран процес и не може преко ноћи бити завршен. У Министарству просвјете и културе РС кажу да је школске 2013/14. године министар именовао радне групе за модернизацију наставних садржаја у оквиру свих предмета у основној школи.

- Од школске 2014/15. године васпитно-образовни процес се реализује по модернизованим наставним програмима, док је за српски језик наставни план и програм рађен за 2015/16. годину - кажу у Министарству.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да се у школској 2015/16. години на списку обавезних уџбеника из српског језика за други разред нашло осам уџбеника и дидактички материјал. Са тог списка, школа, односно наставник бира хоће ли ђаци учити из Почетнице или Буквара и које ће имати радне листове и свеске.

Додаје да су на листи за трећи разред четири уџбеника и дидактичка материјала - Читанка, Наставни листови из српског језика, Од ријечи до реченице и Учим латиницу.

- Тврдња да основци у другом и трећем разреду имају по пет уџбеника из српског језика није тачна. Треба правити разлику између уџбеника и радних свезака или наставних листова, јер то нису уџбеници већ дидактички материјал, који ђацима олакшава учење - наглашава Дамјановић.

Истиче да су за школску 2016/17. годину с циљем смањења тежине ђачке торбе, али и цијене, планирани нови уџбеници из српског језика, и то за све разреде у разредној настави.

- Тражено је да у новим уџбеницима буду систематизовани и дидактички обликовани садржаји књижевности, језичке културе, граматике и филма-позоришта. Том концепцијом садржаји из више уџбеника биће обједињени у једном и неће бити потребе за већим бројем - нагласио је Дамјановић и додао да је Завод за уџбенике и наставна средства већ расписао конкурс за нове уџбенике.

То потврђује и професор српског језика на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић, један од рецензената за уџбенике из српског језика, и то баш за други разред основне школе, која каже да ђаке идуће године очекује мање књига.

- У изради је читанка за други разред основне школе, у којој ће бити градиво из граматике и језичка култура што дјеца тог узраста уче према обавезном наставном садржају. Она ће донијети сажетији уџбеник - истакла је Бабићева.

То ће бити, како наглашава Бабићева, олакшање за све малишане, јер ће носити мање књига у школу.

Додаје и да је наставни план из српског језика комплексан и захтијева неминовно праћење одређених садржаја, који никада неће бити непотребни, ма колико се чинило да јесу.

Понављања

Родитељи кажу да се и многи садржаји у уџбеницима понављају, и то из истог предмета и у истим разредима. Тако у другом разреду основци из српског језика уче пјесму "Што је школа згодна" и у Буквару и у Читанци, док пјесму о Вуку Караџићу могу прочитати и у Буквару, али и у уџбенику Учим да пишем.

- Колико су немаштовити они који креирају уџбенике показују и илустрације у њима, па тако исте фотографије уз лекције стоје и у читанкама и у књизи Природа и друштво - поручују родитељи малишана.

Списак књига из којих основци сада уче српски језик

ЗА ДРУГИ РАЗРЕД

Буквар или Почетница

Наставни листови уз буквар

Учим да пишем

Читанка

Додатак уз читанку

ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД

Од ријечи до реченице

Читанка

Додатак уз читанку

Учимо латиницу

Радни лист из српског језика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана