Српска за сада “имуна” на опасни грип

Анита Јанковић-Речевић
Српска за сада “имуна” на опасни грип

БАЊАЛУКА - Сусједну Хрватску захватила је епидемија “свињског” грипа, на који је за сада Српска “имуна” што потврђују подаци Института за јавно здравство према којима ове сезоне није потврђен ниједан случај вируса инфлуенце.

Број обољелих од вируса типа А Х1Н1 у Хрватској за кратко вријеме премашио је 130, што је забринуло тамошње љекаре који истичу да се грип ове године појавио неуобичајено рано, поготово јер изазива тешке компликације код пацијената.

У Институту за јавно здравство РС кажу да је од почетка октобра, када почиње сезона вироза и грипа, регистровано 33.243 пацијента са акутном респираторном инфекцијом, док је због обољења сличних грипу помоћ љекара затражило и 5.373 људи.

Додају да су тешке акутне респираторне инфекције у протекла два и по мјесеца на лијечење послале 91 пацијента. 

- Обољења слична грипу и тешке респираторне инфекције ове сезоне показују веће вриједности у односу на исти период претходних година. Пораст је очекиван, с обзиром на све веће циркулације респираторних вируса типичних за овај дио године - истакли су у Институту. 

Додали су да подаци Европских центара за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (СЗО) показују да активност вируса инфлуенце расте у европском региону, иако за сада већина земаља пријављује низак ниво активности вируса. 

- Вирус грипе који је захватио Хрватску циркулише у популацији од 2009. године - казала је епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић Девић нагласивши да од почетка сезоне у РС није евидентиран ниједан позитиван узорак ни на један вирус грипа.

Међутим, љекари упозоравају да би вирус из Хрватске могао стићи и код нас, с обзиром на предстојеће празнике, када су чешћа путовања и окупљања већег броја људи, због чега апелују на становнике да више пажње посвете превенцији. 

Начелница службе за епидемиологују Дома здравља Зворник Цвијета Остојић Васић наглашава да постоји велика вјероватноћа да се вирус из Хрватске прошири и на Српску. 

- Људи често путују тако да се може очекивати да се вирус појави и код нас и то доста брзо. Број пацијената који нам се јављају са респираторним инфекцијама за сада је уобичајен, пораст се очекује од јануара - рекла је Остојић Васић.

Да вирус грипа не мирује наглашава и епидемиолог Дома здравља Требиње Јелена Дурић. 

- До сада смо имали само пацијенте са респираторним инфекцијама, међутим, велика окупљања људи која су честа у ово доба године, представљају критичан моменат за ширење грипа - рекла је Дурићева.  

У бањалучком Дому здравља кажу да је број пацијената у амбулантама породичне медицине већи, али да је то уобичајено током зимских дана. 

- Пацијенти се најчешће жале на главобољу, отежано дисање, запуштеност и цурење носа, грлобољу, кашаљ, повишену температуру, болове у мишићима и костима, те општу малаксалост. Највише је пацијената школског узраста, млађих одраслих особа, те старијих који болују од хроничних болести - казали су у Дому здравља Бањалука.

 

Мјере

Из Института за јавно здравство РС савјетују грађанима да редовно перу руке топлом водом и сапуном, покривају уста марамицом приликом кихања и кашљања, те провјетравају просторије.

- Важно је и посјете пацијентима у болницама и особама у установама за трајни боравак свести на минимум. Такође, у посјете треба ићи само када су грађани сигурни да немају неку респираторну инфекцију - рекли су у Институ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана