Српска снајка већ 4 године: Аргентинка се заљубила у Бањалучанина, а круна љубави је њихова кћеркица

ГС
Српска снајка већ 4 године: Аргентинка се заљубила у Бањалучанина, а круна љубави је њихова кћеркица

Аргентинка Денис Понце упознала је супруга, Јована Ландеку из Бањалуке, у далеким Уједињеним Арапским Емиратима, у Дубаију, а како живот пише најљепше љубавне приче, тако су се и ово двоје младих људи завољели и одлучили да у граду на Врбасу заснују породицу.

Круна њихове љубави је двогодишња кћеркица Вера, а дио свог живота и љубав према путовањима, Балкану, Бањалуци, храни, култури и домаћем туризму на овим просторима дијеле са више од 36.000 пратилаца на Инстаграм профилу “Балкатинос”.

– Изгубила сам посао за вријеме пандемије, и то након што сам десет година радила тамо, тако да смо Јован и ја одлучили да дођемо у Бањалуку и почнемо све изнова. Вјерујем да је тако било и суђено – прича Денис и додаје да је и прије супруга имала додира са Балканом, јер је на послу упознала пријатеље који живе на овим просторима.

– Нисам доживјела превише културолошких шокова када сам дошла овдје. Ипак, када сам први пут долазила на Балкан, била сам с пријатељима, а сада сам снајка и дио породице, па је и било малих разлика. И ми у Аргентини славимо Божић и Ускрс, али је другачије, немамо сарму и те неке традиционалне обичаје и прославе. Ту је све било шокантно, а често је и сада – објашњава Денис и истиче да свакодневно учи српски језик, за који каже да га је лакше научити особама које говоре шпански, а да јој, осим падежа, проблем представља и уочавање разлике између слова Ч и Ћ.

– Моја породица често долази у Бањалуку и обожавају доћи овдје. Када сам им први пут рекла да идем на Балкан, са пријатељима, питали су се гдје и зашто идем, јер су били забринути због прошлости на овим просторима, али сам их ја увјерила да је овдје много боље и сигурније него у Аргентини, у шта су се и увјерили када су први пут дошли овдје – рекла је Денис и додала да ужива у путовањима.

– Моји родитељи били су импресионирани гостопримством Бањалучана. Постоји сличност између Аргентинаца и Срба, породично смо оријентисани и мислим да се зато овдје осјећам пријатно. Породица и пријатељи су на првом мјесту, али и храна и пиће. Волимо да проводимо сате заједно, приређујемо прославе и то су неке од највећих сличности, баш као и спорт – страствени смо према спорту. Управо је Аргентина освојила Свјетско првенство у фудбалу прије двије године и како сам једина Аргентинка у Бањалуци, прославила сам са својом кћеркицом – прича Денис и додаје да кћеркица ускоро пуни двије године и разумије српски, енглески и шпански језик.

– Јован прича с њом на српском, ја на шпанском, нас двоје између себе причамо на енглеском и неком миксу језика, а она нас разумије обоје. Сада је почела и да говори, али као и сва мала дјеца не изговара ријечи правилно, али кад каже нову ријеч – никад нисмо сигурни на ком језику га покушава рећи и то је заиста пресмијешно – прича Денис и додаје да људи са Балкана добро говоре шпански захваљујући теленовелама које су биле популарне на овим просторима.

Напомиње да јој је велико изненађење био обичај славе, а, како каже, породица њеног мужа, а сада и њих двоје, обиљежавају крсну славу Часне вериге.

– Слава је одлична, буде пуно посла, баш као што сам у једном од својих видеа причала. Некада је обожавам, али се некада и много уморим прича Денис.

Додаје да је Балканцима и Латиноамериканцима заједничка љубав према месу и роштиљању.

– У Аргентини имамо асадо, што је генерално роштиљ, тако да волим такву храну и овдје: пљескавице, ћевапе и све што је направљено са свињетином. Пљескавицу пуњену сиром могу јести увијек, али, генерално, волим сву храну, између осталог и пите, а најдража ми је кромпируша. Волим уштипке, све врсте чорби, посебно са телетином, али сам са сармом завршила. Једемо је за славу, Божић, Ускрс, то је много сарме у животу. Покушала сам је једном направити, али ми је свекрва рекла да ипак пустим њу да је прави, што мени није проблем – прича Денис кроз осмијех.

Додаје да се број пратилаца повећао када је садржај на друштвеним мрежама почела презентовати на енглеском језику, али и да њени пратиоци воле када она прича на српском језику и предлаже занимљиве локације у Бањалуци и широм Балкана.

– Предивно ми је све што је у близини и око ријеке Врбас, као и шеталиште око ријеке. Препоручила бих свима да прво почну са центром града, да посјете цркву, Бански двор, Господску улицу, тврђаву Кастел. Сам центар је јако привлачан за фотографије, ту је и много кафића, добре хране, а залазак сунца на Бањ брду је посебан – изјавила је Денис и напоменула да је посјетила многа дивна мјеста у БиХ, као што су Сарајево, Јајце, Травник, Високо, Тузла, Неум, Бихаћ, Мостар, као и да је главни план за будућност да кроз “Балкатинос” платформу промовише туризам, првенствено локални.

-Желим да промовишем породице које нуде преноћиште, храну, Аирбнб локалног становништва, породичне ресторане, а не велике туристичке ланце и хотеле. Желимо да приближимо домаћи туризам и локалне активности које овдје можете радити. Желимо и да подијелимо са нашим пратиоцима да је могуће имати породицу која има различите културе. То сада радимо, а желимо и у будуће да путујемо овим крајевима, креирамо садржај и на YоуТубеу. Планирам да садржај снимам више и на шпанском језику јер желим да што више људи из Латинске Америке дође овамо јер обично бирају друге крајеве Европе. Заиста желим да дођу у Бањалуку јер сам сигурна да ће се поново и изнова враћати. То је план са мојим инфлуенсингом – закључила је Денис, преносе Независне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана