Средњошколски дом у Бањалуци: Мјерама штедње смањују губитке

М. Л.
Средњошколски дом у Бањалуци: Мјерама штедње смањују губитке

Бањалука - Стварајући топлу, породичну атмосферу за ученике који током школовања станују у Средњошколском дому у Бањалуци, вршилац дужности директора ове установе Бранислав Видић истиче да су рад, ред и дисциплина једини начин за постизање добрих резултата, свјестан да ово не одговара многим радницима.

Спроводећи мјере штедње и рационално трошећи расположиви новац, Видић истиче да су губици ове установе смањени неколико пута.

- У извјештају за прошлу годину стоји да је дуг установе 13.211 КМ, уз образложење да није било пореског дуга од 44.485 КМ, резултат на крају 2015. године био би позитиван и установа би пословала са више од око 30.000 КМ вишка - рекао је Видић, а то се види и из предоченог финансијског извјештаја који је у посједу "Гласа Српске".

Додаје да је ријеч о пореском дугу који је настао у периоду када он није обављао функцију директора, а који је на наплату дошао у његовом мандату. Из свих предочених финансијских извјештаја за протекле године може се констатовати да је ова установа у посљедњих 20 година позитивно пословала само за вријеме када је Видић обављао функцију. Текућу годину планира да заврши позитивно, спроводећи и даље мјере штедње, а рецепт успјешног пословања, како истиче преписао је из Србије.

- Приликом посјете дому у Сремској Митровици фотографисао сам њихову топлинг пећ која је плаћена 9.000 евра, а наши стручњаци у РС направили су нам исту такву за 2.500 марака - истакао је Видић.

Додао је да је пећ олакшала свакодневно припремање оброка, јер су раније за те намјене користили два оронула шпорета. Тврди да је бањалучки дом тренутно један од најусловнијих у РС, о чему свједоче окречене и реновиране просторије, нова кухиња, квалитетна храна и васпитачи који свакодневно брину о ђацима.

- У дому тренутно станује 300 ђака. Међутим, правилник о смјештају ученика треба да буде измијењен, јер се дешава да ученик донесе са бироа за запошљавање потврду да су му оба родитеља незапослена и ми ту ништа не можемо, а испостави се да они раде у иностранству - рекао је Видић.

У разговору са ученицима о условима смјештаја и исхране, ђаци су имали само ријечи хвале. Кажу да мало који мотел или хотел има такву храну на менију сваки дан, а овако није било прије доласка садашњег в.д. директора. Такође, хигијена је на завидном нивоу.

- Током свих ових година настојао сам да створим удобан амбијент и одличне услове. Реновирао сам 18 купатила, опремио информатички кабинет, оспособио двије фискултурне сале, те направио теретану за дјецу и купио расхладне уређаје. Осим тога, попуњен је библиотечки фонд, те измијењен комплетан јеловник - истакао је Видић.

Подсјетио је да је по доласку на функцију директора 2011. године затекао дуг од око 70.000 КМ, а успјешним пословањем до 2013. године створио вишак од 150.000 КМ.

Видић вјерује да ће захваљујући добрим резултатима поново бити именован на функцију директора ове установе.

Конкурс за директора

Иако је конкурс за директора расписан прије више од пет мјесеци, до избора није дошло због тога што се нису усагласиле политичке странке. Од чланова конкурсне комисије, која је обављала разговор са кандидатима, сазнали смо да је прворангирани на том конкурсу Бранислав Видић.

У Социјалистичкој партији, чији је Видић члан, су нам потврдили да Средњошколски дом "припада њима", те да је њихов кандидат за директора Видић. Напомињу да од тога неће одустати и да је ово све прошло кроз органе странке.                                                                                              

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана