Сребреница: Пас изуједао калуђера у близини манастира Карно

Крстина Ћирковић
Сребреница: Пас изуједао калуђера у близини манастира Карно

Сребреница - Владика зворничко-тузлански Хризостом истакао је да је запрепаштен што начелник Сребренице Ћамил Дураковић већ данима ћути о нападу на калуђера Луку Бабића, којег је угризао ловачки пас док је група ловаца, међу којима је био и Дураковић, била у близини манастира Карно.

Он је у писму Дураковићу, које ће бити достављено и одборницима у сребреничкој Скупштини и полицијској станици, упозорио Дураковића да ће тражити његову одговорност. Изразио је запрепаштење због Дураковићевог ћутања још од 11. јануара, када је повријеђен калуђер Бабић, који је намјесник манастира Карно.

- Још више смо изненађени и запрепаштени сазнањем да је Ваш џип виђен у критичном тренутку изнад манастира, што наводи на закључак да се ради о планираном нападу на наш манастир и оца Луку лично, али и вјернике који су се у том тренутку затекли у манастиру - навео је владика Хризостом и додао да не може да вјерује да неко ко обавља тако одговорну дужност може да доведе у питање мир и стабилност на подручју сребреничке општине.

Он тражи од Дураковића да преузме одговорност и покрене поступак за утврђивање чињеница у вези са тим догађајем.

Отац Лука је потврдио да га је угризао ловачки пас који је имао огрлицу са ЈПС навођењем.

- Док је трајало богослужење у манастирској цркви, чуо сам да једна жена која се налазила у нашој кухињи дозива помоћ. Затекао сам ловачког пса који је јурио по тој просторији и рушио посуђе. Покушао сам да заштитим ту жену, али ме пас угризао за ногу - испричао је отац Лука, који је рекао да је након тога затражио медицинску помоћ.

Он је огорчен што Дураковић и још неки сребренички ловци лове дивљач у непосредној близини манастира.

- Као да на подручју Сребренице нема других мјеста за лов него баш око манастира, гдје лове недјељом док траје служба. Већ четврту годину сам овдје и до сада сам ћутао, али се не може више подносити бахатост ловаца који пуцају по путу и око манастира, страшећи вјернике и угрожавајући њихову безбједност - рекао је отац Лука.

Дураковићеву изјаву јуче нисмо успјели да добијемо, јер није био доступан на телефон.

Вријеђа храмове и крст

Владика Хризостом је поручио Ћамилу Дураковићу да би као начелник општине требало једнако да уважава и поштује све грађане Сребренице.

- Ваши вербални напади на свештенике Српске православне цркве дубоко вријеђају вјерска осјећања и права, те људско достојанство свештеника и парохијана. Ви сте себи дозволили да вријеђате наше храмове, наш часни крст. Како је то могуће и да ли сте свјесни своје одговорности - упитао је владика Хризостом, упозоривши Дураковића да то више неће толерисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана