Срце и тумори шаљу пацијенте преко границе

Анита Јанковић Речевић
Срце и тумори шаљу пацијенте преко границе

БАЊАЛУКА - На лијечење изван граница Српске за први шест мјесеци ове године упућено је око 2.600 пацијената, а разлог су махом сложене процедуре лијечења кардиоваскуларних и малигних обољења које се не изводе у домаћим здравственим установама.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да је трошак лијечења пацијената из Српске у Србији у првом полугодишњу ове године износио око 10,6 милион КМ, наводећи да се број обољелих којима је неопходно лијечење изван граница РС знатно смањио у односу на период од прије 10 или 15 година.

- Захваљујући улагању у опрему и едукацију домаћих кадрова, као и увођењу нових здравствених услуга у наш здравствени систем тај број се смањује. Лани је на лијечење упућено око 3.700 пацијената, а трошак је био око 20 милиона КМ - рекли су у Фонду и додали да се на лијечење изван Српске пацијенти, углавном, упућују због кардиохирургије, односно обољења срца, затим карцинома, леукемије, неуролошких обољења и слично.

Појашњавају да осигураници Фонда на лијечење изван Српске имају право онда када домаће здравствене установе не могу да спроведу лијечење, односно када се одређена услуга не ради у здравственим установама у РС.

- Осигураници се тада упућују у установе изван Српске са којима имамо потписане уговоре, углавном је то у Србију. Пацијенти то право остварују на основу приједлога Универзитетског клиничког центра РС који разматра наша стручна комисија и доноси одлуку о оправданости лијечења изван граница Републике - додају у Фонду.

Са рјешењем о лијечењу пацијенти у здравственим установама изван Српске плаћају само партиципацију, уколико нису ослобођени те обавезе, а уколико јесу, лијечење у потпуности иде на терет Фонда.

Када је у питању иностранство, односно лијечење у неком од европских здравствених центара, у Фонду истичу да се осигураници тамо упућују онда када лијечење није могуће ни у Србији.

- Од 2020. године и лијечења у иностранству финансирамо у потпуности, односно пацијент плаћа само партиципацију уколико није ослобођен те обавезе. Раније смо у финансирању тих трошкова учествовали углавном у износу од 30 одсто - навели су у Фонду и подсјетили да не финансирају лијечења која су у експерименталној фази, односно која нису научно доказана и потврђена у пракси.

Национални координатор за превенцију малигних обољења у РС Зденка Гојковић каже да се у Србију упућују пацијенти обољели од карцинома којима су неопходне захтјевне хируршке процедуре.

- Не спроводимо, на примјер, локално инвазивне процедуре као што је ТАТЕ. То су методе којима се директно улази у крвни суд који је близу тумора или метастазе, најчешће у јетри и онда се или апликује цитостатик или нека друга одређена супстанца и на тај начин се покушавају убијати туморске ћелије. То су махом процедуре због којих шаљемо пацијенте изван Српске - рекла је Гојковићева.

Када су у питању онколошке терапије, Гојковићева каже да, не постоји ништа што Клиника за онкологику УКЦ-а РС не зна или не може да дати.

- Имамо искуства за све иновативне лијекове које дајемо и кроз клиничке студије, али немамо све те лијекове на листи Фонда, јер су иновативни и скупи - појаснила је она.

Хуманитарне акције

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да се често организују акције за лијечење које финансирају они или Фонд солидарности “Душа дјеце”, због чега се у јавности стиче погрешан утисак да се грађани лијече путем акција, чак и када то у потпуности спроводе надлежне институције.

- Свјесни смо да породице имају трошкове и мимо самог лијечења, као и за одређене потребе које нису обухваћене обавезним осигурањем, стога апелујемо на организаторе хуманитарних акција да приликом њиховог организовања назначе за шта је новац потребан - рекли су у Фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана