Србија гради боље услове живота у Српској

Анита Јанковић-Речевић
Србија гради боље услове живота у Српској

Бањалука - Захваљујући финансијској инјекцији Србије од 9,3 милиона евра у 42 локалне заједнице ускоро ће започети реконструкција школа, домова здравља, изградња вртића, те низ других капиталних инвестиција које ће допринијети бољем животу грађана Српске.

Појединачне споразуме којима се прецизира начин коришћења донаторских средстава Владе Србије јуче су у Бањалуци потписали министарка финансија РС Зора Видовић и челници општина и градова. Видовићева је истакла да ће средства бити усмјерена на конкретне пројекте које су локалне заједнице саме кандидовале. 

- Србија је у оквиру механизма сарадње Српској до сада одобрила 24,4 милиона евра, што је од изузетног значаја. Неизмјерно смо им захвални што нам помажу у континуитету - рекла је Видовићева.

Граду на Врбасу припало је 900.000 евра, који ће бити утрошени за реализацију два пројекта.

- За градњу вртића у Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” биће утрошено 100.000 евра, док је остатак намијењен за изградњу објекта на Петрићевцу, у којем ће бити смјештена мјесна заједница, амбуланта породичне медицине и вртић, којим ће бити обезбијеђено 180 нових мјеста за малишане - казао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Начелник Теслића Милан Миличевић истакао је да је ова општина добила 300.000 евра за реконструкцију школа и набавку санитетског возила.

- Надам се да ће сличних пројеката бити и у будућности - казао је Миличевић.

Добој ће 100.000 евра донације уложити у изградњу дневног центра за дјецу са посебним потребама, који ће бити смјештен у склопу Основне школе “Милан Ракић”.

- Од катастрофалних поплава из 2014. године Влада Србије нам је помогла да успјешно реализујемо неколико пројеката - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Начелник Козарске Дубице Раденко Рељић истакао је да им је припало 390.000 марака, које ће бити утрошене за реконструкцију објеката у склопу Дома здравља, те набавку санитетског возила.

- Тај новац нам много значи јер локални буџет има проблем са ликвидношћу. Ово је други пут да добијамо новац од Владе Србије и свакако је од великог значаја за грађане Козарске Дубице - рекао је Рељић.

Споразуме су јуче потписали и представници Приједора, Градишке, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева, Новог Града, Лакташа, Српца, Прњавора, Кнежева, Шипова, Мркоњић Града, Петрова, Брода, Модриче, Вукосавља, Шамца, Пелагићева, Братунца, Власенице, Милића, Шековића, Трнова, Пала, Фоче, Рогатице, Калиновика, Љубиња, Источног Старог Града, Чајнича, Челинца, Билеће, Костајнице, Гацка, Рибника, Новог Горажда, Осмака и Лопара.

Николић

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић увјерен је да ће донаторска средства бити утрошена на добробит свих грађана Српске.

- Србија је од 2014. године Српској дала знатна средства и то са великом љубављу. Србија на овај начин показује колико воли и колико је привржена Српској - казао је Николић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана