Србачки краставци путују у Њемачку

Д. Ј._
Србачки краставци путују у Њемачку

Србац - Уговоре о производњи краставаца са њемачком фирмом "Kühne" продужило је 14 србачких коопераната, а очекује се да ће до краја марта овај број бити повећан, јер је интересовање показало још неколико десетина повртара.

Њемачка фирма обезбјеђује репроматеријал, систем за наводњавање и заштитна средства за производњу, а новац за ове намјене кооперанти ће отплатити кроз испоручене краставце. Представница фирме "Kühne" Ирена Савановић рекла је да је обезбијеђена стручна помоћ путем тима агронома који редовно посјећују кооперанте. Упутства за технологију производње им се дају и путем СМС сервиса, што се показало као добар метод комуникације.

- Унаприједили смо производњу и инвестирали у набавку сортир машина, које се налазе на главним откупним мјестима и помоћу којих се краставци сортирају у три класе. Цијена прве класе је 1,05 КМ по килограму, друге 0,50, а треће 0,15 КМ. Исплата се врши седмично на текуће рачуне произвођача - додала је Савановићева.

Начелник Одјељења за пољопривреду општине Србац Дарио Кресојевић је рекао да се заинтересовани повртари могу у наредних мјесец јавити овом одјељењу.

- Тим поводом ћемо ускоро одржати презентацију за већи број пољопривредних произвођача и вјерујем да ће се многи укључити у овај процес, јер је њемачка фирма и до сада имала добру сарадњу са србачким кооперантима и омогућавала сигуран откуп испоручене робе - рекао је Кресојевић.

Фирма "Кüхне" је један од највећих произвођача конзервиране хране, сенфа и сирћета у Европи, а у Њемачкој заузима позицију лидера са готово свим производима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана