Спортисти са инвалидитетом за “Глас” о изазовима на путу до успјеха: И свјетски трон достижан уз искрену жељу

Јана Кезић
Спортисти са инвалидитетом за “Глас” о изазовима на путу до успјеха: И свјетски трон достижан уз искрену жељу

БАЊАЛУКА - Да је љубав према спорту јача од свих хендикепа, а труд и рад кључ успјеха уз које се из малих мјеста могу досегнути врхови свјетских постоља, свједоче успјеси Стевана Црнобрње и Бобане Латинчић Козић, којима ни инвалидитет није препрека да се баве спортом и на престижним такмичењима оките бројним медаљама и пехарима.

Такмичар у сједећој одбојци из Бањалуке Стеван Црнобрња казао је за “Глас Српске” да се спортом бави дуже од 20 година, те да је одбојка за њега нешто више од самог спорта.

- Одбојка је саставни дио мог живота, који ме у спортском, али и у емотивном смислу испуњава и допуњава - рекао је Црнобрња, који је члан Инвалидског одбојкашког клуба “Борац” у Бањалуци. Наглашава да се у данашње вријеме генерално тешко бавити спортом јер многе ствари одвраћају пажњу, од телефона и интернета преко друштва које, како каже, не посвећује довољно пажње спортистима и спорту.

Он сматра да сви људи, без обзира на то да ли су лица са инвалидитетом или не, треба да се опробају у различитим спортовима, јер небо је граница и ништа није немогуће, а о оваквом ставу свједоче и његови успјеси.

- Позитивне примјере треба презентовати младим људима како би се увјерили да се из неке мање средине може успјети и досегнути свјетски оквири. Након 20 година бављења сједећом одбојком у Бањалуци успио сам доћи до наступа у Турској, гдје сам освојио европско злато, а потом и злато у Холандији на Лиги нација. Са Параолимпијаде у Токију донио сам бронзану медаљу, која је по мојим сазнањима и једина параолимпијска медаља  у Бањалуци - казао је Црнобрња, којем је породица од самог старта била највећа подршка.

Његов најзначајнији успјех у клупским наступима је треће мјесто на Европском клупском првенству 2010, а  учествовао је до сада на свим првенствима Српске и Србије са различитим клубовима  и освајач је више купова РС.

Да се трудом и радом може доћи до успјеха, свједок је и паратеквондоисткиња Бобана Латинчић Козић из Градишке. Како прича за “Глас”, као мала тренирала је карате, а њен таленат за теквандо препознао је један тренер из Београда.

- Теквондо је спорт који ми је отворио видике, упознала сам доста људи са хендикепом. Тешко је, али спорт је прилагођен особи са инвалидитетом и када се трудите, радите и вјежбате, резултати су ту - казала је Латинчић Козић, која је члан репрезентације Србије.

Испричала је да тренира код куће, гдје јој је све прилагођено, а да повремено иде и у Београд,  те да јој највећу подршку пружа супруг.

- Од значајнијих резултата освојила сам злато у Србији, сребрну медаљу на Европском првенству и сребрну медаљу на Свјетском првенству - казала је ова паратеквондоисткиња, која има зелени појас.

Младим особама са инвалидитетом је поручила да храбро корачају напријед, да поставе себи циљ и оствариће га, додајући да је бавити се спортом здраво, па макар и из хобија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана