Спорне јабуке неће угрозити извоз у Русију

Анита Јанковић
Спорне јабуке неће угрозити извоз у Русију

Бањалука - Јабуке које су недавно враћене са руске границе због фалсификованог фитосанитарног сертификата БиХ нису из Републике Српске, јер ниједна спорна пошиљка до сада није враћена у земљу.

Надлежни у РС увјеравају домаће произвођаче да немају разлога за бригу због тога што је прије неколико дана наводно једна компанија из БиХ покушала да на тржиште Русије пласира 19 тона јабука без валидног сертификата.

Истичу да је послије контроле на руској граници утврђено да пошиљка нема одговарајућа документа због чега је враћена пошиљаоцу, а он није из РС и БиХ.

- Све пошиљке које су из РС упућене ка Русији прегледао је фитосанитарни инспектор и издао сертификат, те до сада није било случајева поврата воћа због неадекватног сертификата - рекла је портпарол Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић и додала да је, након што је БиХ са Русијом потписала Протокол за обезбјеђење фитосанитарних захтјева, успостављен систем који могућност злоупотреба своди на минимум.

Она је навела да су се од тренутка када је Русија увела санкције ЕУ почеле појављивати информације о пошиљкама воћа и поврћа које прати фалсификована документација, почевши од фактуре, података о произвођачу, царинске документације, па и фитосертификата.

- Пошиљке ни раније нису биле поријеклом из БиХ, већ из неких других земаља, гдје су непозната лица фалсификовала документацију коју издају надлежне службе наше земље па се претпоставља да је и ово исти случај - рекла је Макивићева.

У Управи за заштиту здравља биља БиХ истичу да нису обавијештени о враћању спорне пошиљке.

- Руска Федерација од нас није тражила провјеру за ту пошиљку, те немамо информацију коме је пошиљка враћена - рекли су у овој установи и додали да се извоз воћа и поврћа из БиХ у Русију одвија уобичајено.

Директор предузећа "Приједорчанка", које је један од највећих извозника воћа из РС, Никола Вукелић тврди да је немогуће извести воће у Русију без фитосанитарног сертификата јер инспектори РС детаљно прегледају камионе, а сертификат у Русију стиже знатно прије саме пошиљке.  

- Ако је неки појединац фалсификовао сертификат, то нема везе са БиХ као земљом јер она ту ништа не може. С тим немају ништа ни наши инспектори, ни наше фирме јер људи данас фалсификују новац, а да не фалсификују један сертификат - рекао је Вукелић и додао да нам Руси не могу забранити увоз зато што је неко фалсификовао сертификат БиХ јер, како каже, то је могао бити било ко.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић навео је да су воћари више пута упозоравали извознике да не спроводе никакве малверзације.

- Руска Федерација не жели да узима робу која је из земаља Европске уније и ми свакодневно упозоравамо извознике да раде легално како не би уништили трговинске односе са Русијом јер нам то тржиште значи све - рекао је Дојчиновић.

Он је додао да наши произвођачи, ако не буду извозили у Русију, могу одмах обуставити производњу.

- Наше тржиште је презасићено страном робом и немамо коме продати воће ако не извеземо за Русију, поготово јер само мале количине можемо продати у земљама ЕУ - рекао је Дојчиновић и додао да око 40 одсто произведеног воћа у РС заврши на тржишту Русије.  

Мјере заштите

Душанка Макивић је истакла да приликом фитосанитарног прегледа пошиљке намијењене за извоз у Русију, на фитосанитарном сертификату се поред података о извознику обавезно наводе и подаци о произвођачу. Она је истакла да се тиме обезбјеђује комплетна сљедивост производа од мјеста производње и примарног произвођача до извозника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана