Списак прекобројних у Жељезници РС дужи за 173 имена

Маријана Миљић
Списак прекобројних у Жељезници РС дужи за 173 имена

Бањалука - Менаџмент "Жељезница РС" скројио је измјене правилника о систематизацији радних мјеста према којима би у предузећу до краја године требало да буду 2.592 радника, што је за 173 мање у односу на ранији план предвиђен тим документом.

Нова систематизација радних мјеста у "Жељезницама РС" предвиђа да у сектору задуженом за послове инфраструктуре буду 1.362 радника, што је 88 запослених мање него раније, а да сектор за послове операција запошљава 980 радника или 41 мање у односу на прву верзију систематизације. Број запослених у сектору који се тиче заједничких послова додатно је умањен за 24 на 250 радника.

Синдикати су у одговорима управи навели да нису задовољни измјенама правилника о систематизацији радних мјеста. На састанку, који је заказан за четвртак, двије стране укрстиће аргументе и покушати да дођу до заједничког рјешења.

- Нисмо задовољни предложеном систематизацијом, јер она предвиђа смањење извршног особља и радника који су нам потребни, а не оних који су у канцеларијама. На састанку са управом образложићемо своје ставове о том документу и указати на примједбе и пропусте - казао је предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин и додао да систематизацију радних мјеста треба правити према стварним потребама.

Синдикат жељезничара је примједбе објединио у један документ и послао на адресу менаџмента. Њихове примједбе углавном се односе на то да је потребно обезбиједити додатни број радника за поједине послове, због чега се и не слажу са систематизацијом управе.

- С обзиром на процјене да ће доћи до повећања обима жељезничког саобраћаја и до 30 одсто, сматрамо да је предложени нацрт правилника о организацији и систематизацији радних мјеста тешко могуће поштовати - навели су у Синдикату жељезничара.

Нова систематизација радних мјеста у "Жељезницама РС" дио је процеса реструктурирања предузећа започетог 2015. године, у који су укључени Влада РС и Свјетска банка. Циљ реструктурирања је постављање "Жељезница РС" на стабилне ноге кроз измирење обавеза и смањење броја радника и стварање услова за рентабилно пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана