СПЦ данас слави Светог Ћирила и Методија: Ово је дан словенске писмености и културе

Агенције
СПЦ данас слави Светог Ћирила и Методија: Ово је дан словенске писмености и културе

БЕОГРАД- Српска православна црква и вјерници данас славе празник Светог Ћирила (Кирила) и Методија, који су заслужни за ширење писмености међу словенским народима.

Браћа Ћирило и Методије створили су глагољицу, прво писмо Словена и симбол су словенске писмености.

Од 2019. године 24. мај у Србији се обиљежава као државни празник - Дан словенске писмености и културе.

Сваки од браће има свој дан, а заједнички празник посвећен њима уведен је на хиљадугодишњицу њихове мисије.

Осим у Србији, Дан сјећања на мисионарство и визионарство браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у Пољској, Чешкој, Словачкој, Русији, Украјини и Северној Македонији.

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља. Старији брат Методије провео је као официр десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик.

По повратку у Грчку замонашио се, а мало после тога придружио му се и млађи брат Ћирило (Константин). Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповједнике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија.

Они су убиједили прво Кагана, а затим и много народа превели у хришћанство. По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски.

На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире Христову веру, а умножене црквене књиге подијелили су свештеницима да уче омладину.

Византијски мисионари отишли су и у Србију, која је хришћанство прихватила у другој половини IX вијека, око 867-874. године.

На папин позив стигли су у Рим, гдје се Ћирило разболио и умро 14. фебруара 869. године.

Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширењем вјере међу Словенима све до упокојења 6. априла 885. године.

Његово дјело наставили су његови ученици са Светим Климентом као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију (Охрид) и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија.

Називају се још и равноапостолним светитељима.

Што се тиче народних вјеровања, данас је црвено слово и не ваља прати веш, усисавати по кући, нити радити било какве тешке послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана