Соларијуми врве од малољетника

Данијела Стоканић
Соларијуми врве од малољетника

Бањалука - Салони љепоте широм Републике Српске врве од муштерија жељних препланулог тена, међу којима има и малољетних, упркос све чешћим апелима дерматолога да је употреба соларијума веома штетна.

Колике се гужве у овим салонима најбоље показује чињеница да се, како би дошли на ред за излагање вјештачком сунцу, муштерије морају наручити и неколико дана раније. Иако одлазак у соларијум нарочито није пожељан за малољетнике, радници у салонима љепоте многима од њих, па чак четрнаестогодишњацима, често прогледају кроз прсте, нарочито када по бронзани тен дођу у друштву мајке или старије сестре.

У Удружењу дерматолога РС још прошле године одлучили су да поднесу иницијативу Влади и Народној скупштини РС да се употреба соларијума забрани законом, а која би ускоро требало да буде упућена у процедуру.

- Без обзира на критике, сматрамо да је здравље на првом мјесту - рекли су у удружењу.

Дерматолози се надају да ће постићи да употреба вјештачког сунца буде забрањена бар за особе млађе од 18 година.

- У том случају, старији од 18 година морали би да потпишу изјаву да на своју одговорност користе соларијум. Надамо се да ћемо бар омладину спасити од штетног УВ зрачења - нагласили су удружењу.

У Инспекторату РС истичу да прије употребе соларијума треба потражити савјет доктора, специјалисте дерматолога.

- Зрацима у соларијуму не треба да се излажу млађи од 18 година, особе са осјетљивом кожом и са многобројним младежима. У соларијум не би смјели да иду ни они који су раније имали сунчеве опекотине, особе које узимају лијекове или имају кожне болести - поручили су у Инспекторату.

У већини козметичких салона тврде да су њихове муштерије које се "кварцају" углавном пунољетне, мада могу да дођу и млађи. У то се увјерила и екипа "Гласа Српске".

- Иначе не практикујемо да четрнаестогодишњаци долазе у соларијум. У том случају би било најбоље када би и мајка дошла са тобом, а ако не желиш, онда можеш и сама - рекли су у једном добојском козметичком салону, на нашу молбу да резервишемо термин у соларијуму, уз напомену да се ради о четрнаестогодишњакињи.

Ништа строжи, али и ни одговорнији нису ни у многим другим  козметичким салонима.

- С обзиром на то да се не препоручује да малољетници користе соларијум можеш доћи са мамом или старијом сестром, чисто да не дођеш сама. Пустили бисмо те, али могу нас казнити - рекли су у козметичком салону у Добоју.

Шеснаестогодишњакиња Миа Ј. из Бањалуке каже да у соларијум иде често, те да је никад нико у козметичком салону није питао колико има година.

- Први пут у соларијум сам отишла неколико дана прије мале матуре и то са мамом. Од тад идем сама и никад ме козметичари нису питали за године - испричала је Миа Ј.

Неправилности

У Инспекторату РС истичу да су 2016. години здравствени инспектори обавили 1.108 контрола у салонима љепоте, те да су у 379 случајева утврђене неправилности.

- Оне су се најчешће односиле на нередовне санитарне прегледе запослених, додатно похађање едукације о хигијени, рад клицоноша, неажурно вођење евиденција, те нередовно испитивање уређаја - рекли су у Инспекторату.

Додали су да се више пажње овим контролама посвећује у вријеме љетне сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана