Слободан Вуковић из Лакташа постао први ренџер у ОС БиХ

Ведрана Кулага
Слободан Вуковић из Лакташа постао први ренџер у ОС БиХ

Бањалука - Међу хиљадама војничких кошуља у Оружаним снагама БиХ једна је посебна, јер њен лијеви рукав уз амблем Трећег пјешадијског РС пука, краси ознака "Ranger". Поносни власник кошуље је Слободан Вуковић из Лакташа, који је да би дошао до ње 61 дан пролијевао литре зноја пролазећи најтежу обуку у животу.

Двадесетседмогодишњи припадник Оружаних снага постао је први сертификовани ренџер у БиХ. Ренџерски курс завршио је прије неколико дана у престижној Ренџерској школи америчке војске у бази "Форт Бенинг" у савезној држави Џорџија. Услов да крене на паклену обуку преко океана била је изузетна физичка способност и врхунско познавање енглеског језика.

- Прва селекција била је на нивоу бригаде и од нас 40 у Оружаним снагама БиХ остало нас је десет. Имали смо двије седмице обуке са америчким ренџерима, који раде у Амбасади САД у БиХ и на крају су изабрали нас тројицу. То је била виза за Џорџију - прича Вуковић за "Глас Српске".

Џорџију ће памтити као земљу у којој је савладао сурове препреке, побиједио дане без хране и ноћи без сна. У почетку је дијелио судбину са 375 кандидата из свих крајева свијета. Обука је обављана у три кампа - од тактике преко планина Џорџије до мочварних предјела Флориде.

- Обука је конципирана тако да тестира војника у стресним ситуацијама. То укључује неспавање, јели смо касно ноћу, а онда цијелог дана ништа и само смо пили воду. Сваки од задатака које смо обављали свакодневно био је елиминациони. Кандидати су отпадали и 60 дана након почетка обуке, иако су већ прошли најтежи дио. Морали смо бити јачи ментално него физички - истиче Вуковић.

Спомињући натеже тренутке присјећа се једне од поодмаклих фаза, када је тијело већ било изморено, а он изгубио скоро десет килограма.

- Са сваком новом фазом терет на леђима се повећава, а тај руксак је скоро 90 одсто времена на леђима. Био је тежак од 40 до 60 килограма - прича Вуковић.

Дневно су знали да буду на "мукама" више од 20 часова.

- Долазили смо са обуке касно ноћу, а будили се око пола пет. Од резултата је зависило колико спавамо и колико ћемо времена имати за јело. Спавање и јело били су задњи на љествици - казао је Вуковић.

Посебно мјесто у сјећању заузима спуштање низ врлетне планине, са којих носи најљепше слике.

- Имају прелијепе планине са којих спуштање траје три или четири дана, а посебно је искуство ноћу. Планина је изнад града, тако да се 100 до 200 метара ништа не види, а у даљини су свјетла града - рекао је Вуковић.

Надљудска упорност вратила је све лакташком ренџеру. Нашао се у друштву бесмртних, које је бројало 161 војника.

- Дошао сам до краја и постао ренџер. Сада више ништа није тако тешко - каже Вуковић.

Поручује свима да пођу његовим стопама.

- За младог човјека ово је доказ да се све може. Сваки војник жели да заврши престижну обуку и да буде међу многима онај који се издваја - рекао је Вуковић.

Војни аташе америчке амбасаде у Сарајеву пуковник Скот Милер окачио је на свечаној церемонији у бањалучкој касарни "Козара" ренџерски беџ на Вуковићеву униформу.

- Током цијеле обуке држао сам палчеве да бар један војник из БиХ успије. Вуковић је сваку фазу прошао из првог покушаја и заслужено је први ренџер којег имате - рекао је Милер.

Биографија

Слободан Вуковић рођен је у новембру 1988. године у Новој Градишци. Основну школу завршио је у Трну код Лакташа, а средњу Електротехничку школу у Бањалуци. Прије три године завршио је Факултет за безбједност и заштиту у Бањалуци и добио звање дипломирани правник за безбједност и криминалистику. У јануару 2013. започиње са основном војничком обуком, након чега у мају исте године потписује уговор о пријему о Оружане снаге БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана