Славска трпеза поједе двије плате

Драгана Келеч, дописници
Славска трпеза поједе двије плате

Бањалука - Сезона крсних слава је почела, а многа домаћинства у РС послије јесењих издатака за спремање огрева и зимнице очекује нови удар на кућни буџет, јер су им за славску трпезу потребне готово двије плате.

Печеница, риба, пите, пиће, колачи, супа и сарма дио су незаобилазне славске трпезе које свако домаћинство мора припремити, а све то изискује и велике трошкове.

- Да бисте припремили славу потребно је минимално 1.000 КМ. Али ако долази доста велики број гостију, негдје између 50 и 100, па и више, онда ти трошкови прелазе и 2.000 марака - рекао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Упркос томе што многи једва састављају крај са крајем, домаћини, ипак, настоје што боље да дочекају госте.

Одмах иза печенице, незаобилазан дио трпезе су колачи. У посластичарницама их је могуће купити за 12 до 15 марака по килограму, а домаћице које одлуче саме да их направе мораће за килограм ораха да издвоје од 15 до 20 КМ. Ако је посна слава у питању, онда је и већи трошак. Риба је на тој трпези заступљена, а њене цијене варирају - од три марке за гирице, па до петнаестак марака за лосос.

И становници Градишке већ увелико калкулишу како да прославе крсну славу и колико ће их то коштати.

Бранимир Миладиновић из Градишке каже да нема много гостију и да ће за прославу славе потрошити око 500 марака.

- Само за печеницу потрошим око 200 КМ. А гдје су супа, сарма, колачи и пиће који коштају још толико. Потрудићу се да ништа не недостаје на трпези, али је најбитније да се прослави са мјером и вјером - рекао је Миладиновић.

Слично прича и Добојлија Михајло Ковачевић, који је прославио Аранђеловдан. Каже да му је за скромнију трпезу било потребно више од 800 КМ.

Док се домаћини труде да припреме што богатију трпезу, из Српске православне цркве подсјећају да храна и пиће нису суштина славе. Упозоравају да се овај велики духовни догађај посљедњих година претворио углавном у обилну гозбу.

- Слава није само обичај, већ богослужење породице која својим живљењем свједочи истини вјере. Њена суштина није у јелу и пићу, већ у окупљању и опраштању - објаснио је декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки"  у Фочи Дарко Ђого и додао да је за прославу крсне славу најважније имати крсни колач, жито и свијећу.

- Слава се слави са узвишеним циљем, а не ради гошћења, односно јела и пића - додаје Ђого.

Славска трпеза  (цијене у КМ)

Печеница   200-300  

Сарма        70-100   

Пиће 150-200

Колачи       150-200 

Торте         100

сир    30-35    

салате         85

пита  25

предјела     80-100

пецива        20-40

Посна слава

Сом   100

Шаран        70

Пастрмка   80

Ослић         60

Амур                   55 

Гирице       35

Лосос         150

(Потребно око десет килограма рибе)          

Обиљежја славе

Свијећа

Славски колач

Жито

Вино

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана