Сладолед све траженији без обзира на годишње доба

Данијела Бајић
Сладолед све траженији без обзира на годишње доба

БАЊАЛУКА - Да је сладолед многима постао омиљена посластица током цијеле године, потврђује податак да је у прва четири мјесеца на домаће тржиште стигло ових производа у вриједности од 11,94 милиона марка, што је за четири милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја априла увезено је 1,88 милиона килограма сладоледа у вриједности од 11,94 милиона марака. У истом периоду прошле године, говоре подаци УИО, у БиХ је из иностранства стигло 1,46 милиона килограма, за шта је издвојено 8,04 милиона марака.

- Највише сладоледа од почетка године стигло је из Србије и Хрватске. Међу земљама из којих смо увозили ову ледену посластицу од почетка године су и Пољска, Сјеверна Македонија, Италија, Мађарска, Француска и Словенија - истакли су у УИО БиХ.

Подаци УИО показују да је БиХ од јануара до краја априла ове године у иностранство извезла 52.194 килограма сладоледа у вриједности од  242.401 марке.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске Драган Шепа рекао је за “Глас Српске” да је на домаће тржиште у овој години увезено више сладоледа него лани, а вриједност је додатно увећана због виших цијена ових производа.

- Потражња за леденим посластицама је сигурно већа. Осим тога, одређени маркети су кренули да пласирају сладоледе, који се производе у иностранству, као своју марку. С друге стране, домаћа производња индустријског сладоледа код нас готово да не постоји, јер се нико не усуђује да улаже новац у покретање те производње због постројења која нису нимало јефтина - казао је Шепа.

Додао је да у Српској има неколицина занатских, односно посластичарских радњи које производе ову ледену посластицу, коју углавном продају у склопу својих локала.

Према ријечима извршне директорице Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Мурисе Марић, свако ко прође кроз било који продајни објекат може видјети да је потпуна доминација увозног сладоледа.

- Иако је сладолед љетна посластица, све више становништва овај производ конзумира и зими. Сладолед из Србије и Хрватске је преплавио наше тржиште, а у многим радњама у посљедње вријеме могу се наћи и производи компанија из Италије и Пољске - казала је Марићева и додала да цијене сладоледа расту као и температуре у љето.

Увозници овог производа добро профитирају у БиХ јер, како истиче, чим мало отопли, фрижидери се могу видјети на сваком ћошку, испред којих се формирају и редови.

- Претходни мјесеци су били јако топли и становништво је већ у марту конзумирало сладолед као да је јул. Границе се једноставно помјерају, тако да се и код нас прије сезоне почињу конзумирати сладолед, лубеница, јагоде и други производи - рекла је Марићева.

Додала је да би домаћи произвођачи, када би их било, одлично профитирали од производње и продаје сладоледа.

Статистика

Према подацима УИО, на тржиште БиХ током прошле године стигао је сладолед у вриједности већој од  37,60 милиона марака. Годину раније, како је наведено из УИО, на тржиште БиХ ових производа стигло је у вриједности  32,53 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана