Скромни живот српског пастира

Драгана Келеч
Скромни живот српског пастира

Бањалука - Књиге, иконе, прибор за писање, машина за шивење, окрпљене ципеле, алат, мантије и фотографије из школских, студентских, искушеничких, монашких, епископских и дана када је као патријарх служио Богу и српском народу враћају најљепше успомене на патријарха српског Павла и свједоче о његовом скромном животу.

Од успомена на пастира српског народа на овим просторима саткана је изложба "Сведочим, само…", која је синоћ отворена у галерији Академије наука и умјетности РС у Бањалуци. Отварајући изложбу предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић подсјетио је да је она уприличена поводом стогодишњице рођења и пет година од смрти блаженопочившег патријарха Павла.

Изложба, коју је припремио Музеј Српске православне цркве, биће отворена до 31. марта. Улазак у галерију коју красе предмети које је свакодневно користио патријарх Павле изазива посебне емоције. Поштовање и спокој. Фотографије одишу светошћу, а са њих се пружа патријархов благи поглед. Међу првима које посјетиоцима западају за око су оне из 1924. године. На њима је Гојко Стојчевић у школи у Кућанцима са својим друговима, пријатељима и рођацима, фотографисан док није обукао монашку одјећу у манастиру Благовештење.

О животу патријарха Павла свједоче и три пара ципела. Њих је ручно поправљао алатом који је дио приказане заоставштине. Није му било тешко. Напротив. Све је радио у миру, са великом љубављу и молитвом, дајући примјер својим сљедбеницима. Ушици и закрпе и даље су видљиви и свједоче са колико је пажње и љубави све чинио.

- Није он из шкртости сам себи поправљао ципеле и штопао одјећу. То је био његов однос према нечему што је материјално. И све вријеме док је радио, молио се. Сматрао је да је беспотребно да други буду оптерећени његовим ситним проблемима као што је поправка ципела - рекао је директор Републичког секретаријата за вјере и један од аутора изложбе Драган Давидовић.

На дрвеном столићу шиваћа машина за којом је патријарх Павле сам себи шио одјећу. Изнад ње виси мала икона Богородице и Исуса Христа. Аутентично приказан радни кутак. Одмах поред су кувало, метлица, преса за повезивање књига које су настајале од његових рукописа…

Погледи одлазе и на ордења, напрсни крст, осликана васкршња јаја, мантије и свечану одежду у којој се патријарха вјерници и данас сјећају. И сваки од посјетилаца се благо осмијехне, срећан што је живио у времену патријарха Павла.

"Сведочим, само..."

Изложба заоставштине патријарха Павла била је постављена и у Музеју Српске православне цркве у Београду од краја новембра 2014. до половине јануара ове године. Заоставштина патријарха Павла чува се у манастиру Раковица, а изложба је названа "Сведочим, само...", према ријечима које је он често изговарао и својим животом потврђивао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана