Синдикалци Жељезница Српске наредне седмице одлучују о протестима

ATV
Синдикалци Жељезница Српске наредне седмице одлучују о протестима

Истекао је рок који смо дали Влади и Управи Жељезница да разговарамо о повећању плата, и зато ћемо бити приморани да се другим средствима боримо за наша права - поручују незадовољни жељезничари.

О даљим корацима одлучиће на састанку у понедјељак, а не искључују ни протесте. Од штрајка упозорења 7. јуна, нико нас није контактирао, каже Златко Марин.

“То је један од доказа колико су они заинтересовани за опстанак Жељезница, односно за питање радника, радничких права и плата које радници примају. У току седмице ћемо имати састанак са Конфедерацијом, наставак тематске сједнице по питању жељезница, гдје ћемо донијети одлуку да ли ћемо ићи на протесте и у ком облику”, рекао је Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности ЖРС.

Министар саобраћаја и веза, Неђо Трнинић, не жели да коментарише ову ситуацију, јер се, каже, ради о нечему што нема везе ни са жељезницама ни са синдикатом. За могуће протесте жељезничара каже - то је њихово право. Управа Жељезница је спремна за разговоре, али тек када се заврши сезона годишњих одмора. 

Предсједник Конфедерације синдиката упозорава да размишљају о блокирању саобраћајница, да би скренули пажњу јавности на проблеме Жељезница.

“Ми смо дали шансу преговорима, међутим ту шансу није препознало ни ресорно Министарство ни управа Жељезница. Сматрамо да свим видовима синдикалне борбе имамо право да остваримо те минималне захтјеве које су упутили синдикалци са жељезница”, истакао је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Почетком седмице, синдикалци су од управе добили нови приједлог систематизације и правилника о награђивању радника. На ту идеју одговарају - губи се вријеме са петим-шестим покушајем систематизације, док ми, умјесто траженог повећања плате од 10 одсто, добијамо само приче о једнократним стимулацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана