Синдикалце муче права, послодавце минималац

Свјетлана Шурлан, Маријана Миљић
Синдикалце муче права, послодавце минималац

Бањалука - Синдикалци сматрају да РС треба што прије да донесе нови закон о раду, док послодавци поручују да од тога нема ништа и да тренутно имају преча посла попут утврђивања минималне плате за наредну годину и рјешавања проблема са мањком квалификоване радне снаге на тржишту.

Потпуно супротстављени ставови о Закону о раду епилог су низа јавних расправа о његовим добрим и лошима странама обављених широм Српске, а посљедња је одржана у петак у згради Владе РС. У Влади као трећем члану Економско-социјалног савјета у петак се нису изјашњавали о ставовима синдикалаца и послодаваца и ефектима које је донио нови закон.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је да се показало да су били апсолутно у праву када су говорили да треба усвојити нови закон о раду.

- Анализа примјене Закона о раду показала је да закон није добар и да мора бити мијењан, а ситуација није далеко од тога ни да се иде на доношење новог закона о раду. Анализа је требало да буде урађена на старом закону и да је то учињено прије доношења новог имали бисмо сада другу причу. Резиме Савеза синдиката, након спроведених расправа, је да Закон о раду мора јасно дефинисати питање колективног преговарања. Колективни уговор не може бити изједначен са правилником о раду. Сва остала права радника морају бити дефинисана прецизно у складу с конвенцијама и праксом у окружењу. Питање отпуштања и заснивања радног односа је област која такође мора бити прецизирана - нагласила је Мишићева и додала да је послије јавних расправа идући корак на Економско-социјалном савјету РС да именује експертску радну групу која ће све анализирати.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да тренутно радни односи нису у фокусу и да пословна заједница има друге приоритете.

- Проблеми у вези са тржиштем рада и лоши демографски утицаји на пад понуде радне снаге су за нас, у овом тренутку, већи приоритети. У сваком случају, стојимо на располагању за даље дискусије и унапређење радног законодавства - истакао је Аћић.

Он сматра да у скорије вријеме неће доћи до измјена и допуна Закона о раду.

- Измјене нису планиране ни програмом рада Владе и Народне скупштине РС. Очекујем да о томе буде ријечи крајем 2018. или почетком 2019. године - рекао је Аћић.

Послодавци су се осим анализом примјене Закона о раду бавили и питањем најниже плате и формирањем листе приједлога које ће упутити Влади како би их уврстила у програм економских реформи за период 2018-2021. година.

- Економски показатељи не оправдавају да најнижа плата буде повећана са 395 на 405 марака. То не значи да смо ми против повећања минималца. Повећали бисмо најнижу плату и у већем износу да за то имамо могућности - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Управо због неповољног положаја у којем се налазе, истиче Шкребић, послодавци ће поново од Владе тражити да смањи јавну потрошњу и опорезивање рада и измијени Закон о дјечијој заштити.

- На тај начин можемо испунити услове да минимална плата расте у већем проценту. Нећемо одустати од онога што нам је обећано, а једно од тих обећања је и измјена Закона о дјечијој заштити. Инсистираћемо да одсуство са посла током породиљског боловања плаћа Влада у бруто износу, јер она треба да брине о наталитетној политици, а не послодавци - навео је Шкребић.

Најнижа плата биће главна тема сједнице Економско-социјалног савјета РС заказане за 19. октобар. Рок за одређивање минималца је крај године.

Савановић за ситне корекције

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је раније да је циљ јавних расправа да се види који су недостаци уочени у примјени Закона о раду.

- Ако буде процијењено да одређену одредбу у закону треба мијењати и да у пракси није показала пуну ефикасност, онда постоји спремност да то коригујемо - истакао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана