Шеранић: Проширење дома за старе за 70 до 90 мјеста

Срна
Шеранић: Проширење дома за старе за 70 до 90 мјеста

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће ресорно министарство подржати проширење капацитета Дома за старија лица у Источном Сарајеву за 70 до 90 корисничких мјеста.

"Што се тиче тог проширења, заједнички ћемо радити на том будућем пројекту, што ће бити новина за Источно Сарајево, али и за саму установу", рекао Шеранић новинарима након разговора са директором Дома за старија лица Миљаном Сладојем.

Према његовим ријечима, проширење ће зависити од тога да ли ће то бити за кориснике који су непокретни и којима треба другачији начин његе или ће то бити покретни корисници који могу да брину о себи.

Говорећи о организацији Дома у вријеме епидемије вируса корона, Шеранић је навео да се овај, као и други домови у Републици Српској, добро организовао.

Он је подсјетио да су домови за старија лица републичке установе, чији је оснивач Влада Републике Српске, тако да је током епидемије Министарство здравља и социјалне заптите Српске било у директној комуникацији са свима њима, те додао да је у Српској било систематско тестирање на вирус корона лица која раде у тим домовима.

Сладоје је рекао да се нико од корисника Дома за старија лица у Источном Сарајеву није заразио вирусом корона, захваљујући поштовању свих мјера које су донијеле надлежне институције у Републици Српској.

Он је захвалио Влади Републике Српске и ресорном министру за подршку коју су пружили овој установи током епидемије вируса корона, те додао да се Дом у овом периоду организовао у складу са својим могућностима, али и препорукама надлежних у Српској.

Када је ријеч о проширењу ове установе, Сладоје је рекао да је тренутно у фази израда пројектне документације, која би ускоро требала да буде готова.

"Почетни дио посла, односно почетак изградње, финансираћемо сами, након чега ће се у пројекат укључити Министарство како би се до краја привела изградња, опремање и све оно што теба да би се он и реализовао", истакао је Сладоје.

Он је нагласио да је ријеч о значајном пројекту за старија лица на подручју Сарајевско-романијске регије, те додао да је велика потражња за смјештајем.

"Овим пројектом, не само да ћемо повећати капацитет, већ ћемо и значајно унаприједити услугу коју пружамо", рекао је Сладоје и појаснио да ће на тај начин бити растерећен постојећи објекат, односно корисници ће добити већи комодитет.

Према његовим ријечима, тиме ће се указати потреба и за запошљавањем новог стручног кадра, а самим тим и заокружена услуга старим лицима - да достојанствено живе у овој установи.

У Дому за старија лица у Источном Сарајеву тренутно је смјештено 137 лица, а његов капацитет је 141.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана