Саво Минић, за “Глас Српске”: Са конкуренцијом се боримо инвестицијама

Анита Јанковић Речевић
Саво Минић, за “Глас Српске”: Са конкуренцијом се боримо инвестицијама

За суфинансирање капиталних инвестиција, већ након 20 дана од расписивања јавног позива, пристигао је рекордан број захтјева па тако процјењујемо да ће, узимајући у обзир средства министарства и новац пољопривредних газдинстава, ове године више од 100 милиона КМ бити инвестирано у модернизацију производње.

Рекао је то у интервју за “Глас Српске” министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић истакавши да ће највећим дијелом новац бити уложен у механизацију, али и изградњу објеката, набавку опреме, основног стада, подизање нових засада, система за наводњавање, противградне мреже и друге инвестиције.

- Сва та улагања као крајњи ефекат имају подизање продуктивности и конкурентности домаће пољопривреде, а тиме и њене способности да се суочи са конкуренцијом на отвореном тржишту - казао је Минић.

ГЛАС: Како ће то утицати на развој домаћег аграра с обзиром на то да остају стари проблеми, попут прекомјерног увоза?

МИНИЋ: Министарство нема надлежност да ограничи увоз робе, али вршимо притисак на надлежно министарство на нивоу БиХ да активира одлуке о ограничењу увоза у пиковима сезоне када имамо вишкове домаћих производа. Потез је на институцијама БиХ.

ГЛАС: Шта је обиљежило Ваших првих 100 дана рада у новој Влади РС?

МИНИЋ: Иза мене је прилично динамичан период јер је усвојен План расподјеле средстава, Правилник о подстицајима, као и Правилник о капиталним инвестицијама, што је подразумијевало огроман круг консултација са произвођачима. Такође, додијељени су уговори о расподјели шумских дрвних сортимената, анализиран рад јавних предузећа, али и ревидирани уговори са извођачима радова. У првих 100 дана рада усвојене су измјене Закона о пчеларству, а припремљена су и три нацрта закона, као и Стратегија за развој пољопривредног савјетодавства. Донесен је и пакет мјера подршке прољећној сјетви, исплаћени сви подстицаји за 2022. годину и више од пет милиона КМ за ову годину.

ГЛАС: Најавили сте строже контроле коришћења подстицаја. Шта показују прве провјере и како ћете се обрачунати са произвођачима који су злоупотријебили добијена средства?

МИНИЋ: Имамо право да наложимо ванредне контроле с циљем ефикаснијег утрошка средстава. У току је ванредна контрола субјеката који су лани добили подршку за набавку механизације. До сада нису утврђене неправилности, а контроле су у току. Ускоро започињемо са контролом бројности музног стада јер први пут исплаћујемо додатна средства подршке по музном грлу. Свако нетачно приказивање услова кажњава се повратом новца и стављањем газдинства у пасиван статус двије године.

ГЛАС: Дио пољопривредника из Бијељине најавио је за петак протесте, а затражили су и Вашу оставку. Постоји ли начин да буде ријешено питање ретроактивног плаћања пореза на добит, што је њихов основни захтјев?

МИНИЋ: Министарство пољопривреде нема никакву надлежност над пореском политиком, тако да ни моја оставка неће ријешити питање обавезе плаћања пореза на доходак за произвођаче који су тржишно оријентисани. Оно што можемо је да у контакту са Министарством финансија и Пореском управом помогнемо произвођачима у разумијевању њихових финансијских обавеза, и то и чинимо организујући предавања широм Републике.

ГЛАС: Мали произвођачи се жале на недостатак обрадивог земљишта тврдећи да се државно додјељује великим комерцијалним газдинствима. Како им можете помоћи?

МИНИЋ: Додјела државног пољопривредног земљишта врши се кроз закуп и концесију. Закуп је једногодишњи и уговоре склапају физичка лица која се пријаве на јавни позив јединица локалне самоуправе, док су концесије дугогодишњи уговори који се додјељују правним лицима. И једни и други имају веће потребе за земљиштем од површина којим располаже Република, поготово у сјеверном дијелу Српске. Велико ограничење у рјешавању овог проблема су имовинско-правна питања пољопривредних површина које су запуштене и могле би се ставити у функцију, али због имовинско-правних односа то није могуће. Тражићемо правне моделе како бисмо повећали укупан земљишни фонд на располагању пољопривредницима.

“Шуме РС”

ГЛАС: Шта је са новим информационим системом у шумарству који би требало да омогући увид у пословање “Шума РС”?

МИНИЋ: Тренутно се врши теренско тестирање апликације за производњу шумских дрвних сортимената, а за успостављање почетног стања, односно пресјека у производњи потребан је ванредни попис залиха, али поједина шумска подручја су још под снијегом па то успорава инвентуру. На наш налог тренутно се детаљно анализира пословање у 2022. Предмет контрола, између осталог, су реализација производње, приходи и расходи, а након резултата, затражићемо санкционисање оних који су радили неодговорно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана