Савановић: Заштити раднике од високих температура

Срна
Савановић: Заштити раднике од високих температура

Бањалука - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апелује на све послодавце да, због изузетно високих температура ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.

Ресорни министар Миленко Савановић позива послодавце Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника, с обзиром да у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове, јер постоји опасност по живот и здравље радника.


"Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника", поручио је Савановић.

Он напомиње да међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана, те апелује на послодавце да и они примијене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана.

Савановић је напоменуо да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија, да би се заштитило здравље радника.

Из Министарства је саопштено да је у условима високих температура потребно прерасподијелити радно вријеме, извршити ротацију послова, избјегавати рад у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 15.00 часова, увести додатну радну снагу код екстремних услова, осигурати одговарајуће расхлађене просторије за одмор, те носити лаганију заштитну одјеће и обућу.

Савановић је изразио увјерење да ће прерасподјелом радног времена послодавци препознати свој интерес и истовремено показати разумијевање и солидарност са запосленима, те на тај начин заштити здравље својих радника.

Црвени метеоаларм за данас је проглашен на подручју од Приједора до Бијељине због најављене екстремно високе дневне температуре која ће прелазити 38 степени Целзијусових, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

Наранџасто упозорење издато је за регије Бањалука, Бихаћ, Сарајево, Тузла, Вишеград, Требиње и Мостар због екстремно високе температуре ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана