Шаровић: Утјецај адаптације ССП-а на тржиште млијека процијенит ћемо половином године

klix.ba
Шаровић: Утјецај адаптације ССП-а на тржиште млијека процијенит ћемо половином године

Сарајево - Произвођачи и прерађивачи млијека састали су се са министром иностране трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем како би покушали наћи заједничко рјешење за негативне посљедице које ће овај сектор осјетити након што на снагу ступи адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању.

 Закључак састанка је да ће заједно радити на уклањању проблема и ублажавању посљедица.

"Састанку је присуствовало укупно девет мљекара и имали смо врло користан и конструктиван састанак. Говорили смо о систему праћења и управљања квотама које ће у земљу ући без царина. Пресјек утјецаја адаптације ССП-а на тржишту направит ћемо половином године. Са мљекарима у континуитету одлично сарађујемо и тако ће бити и убудуће", казао је министар Шаровић за klix.ba.

Састанком су задовољни и мљекари који истичу да ће бити под највећим ударом, али да се надају рјешењу.

"Морам рећи да Министарство веома одговорно поступа. Сам чин презентације потенцијалних дешавања даје нам наду да ћемо превазићи проблеме. ССП је чињеница и то се неће и не може промијенити, договорили смо се да останемо у вези и да радимо заједно. БиХ је некада највише извозила у Хрватску, а данас се тешко враћа на то тржиште јер је дошло до великих промјене на тржишту ЕУ, а бх. привредник је неконкурентан. Не треба паничити, али треба подузети нешто да се ситуација ублажи", рекао је за klix.ba Адин Факић из Удружења мљекарске индустрије БиХ.

Факић наводи да бх. власти никада нису показале да се пољопривреда сматра стратешком граном, те да се пољопривреда не спомиње ни у једној од шест области Реформске агенде у којима се дефинишу приоритети.

"Тиме се шаље порука пољопривредницима да та грана није занимљива властима. Државне институције прописују стратегије које не поштују. Конкретан примјер је Средњорочна стратегија развоја пољопривредног сектора у ФБиХ у којој је било планирано да се за пољопривреду издвоји 113,5 милиона КМ, а цифра је остала 65,7 милиона КМ", каже Факић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана