Сарајево убједљиво најзагађенији град

Срна
Сарајево убједљиво најзагађенији град

Сарајево - Загађеност ваздуха у појединим градовима Федерације БиХ и јутрос је висока и представља опасност за све грађане, а убједљиво најзагађеније је Сарајево, гдје је измјерен индекс квалитета ваздуха 413.

Према подацима са интернет странице “Зрак.екоакција”, уколико индекс прелази 300 сматра се опасним и може изазвати озбиљне посљедице за цјелокупно становништво, па је током боравка напољу потребно избјегавати било какве напоре.

Веома нездрав индекс квалитета ваздуха јутрос у 8.00 часова измјерен је у Илијашу 350, Зеници 299 и Какњу 229, што је окарактерисано као опасан ваздух за осјетљивије категорије грађана, док би сви грађани требало да избјегавају дужи боравак на отвореном.

Индекс квалитета ваздуха јутрос је нездрав био и у Јајцу 179, Лукавцу 168, Горажду 166 и Тузли 153, док је умјерено загађење било у Бановићима, у којем је вриједност овог индекса износила 62.

Најугроженије категорије становништва су труднице, старија лица и дјеца, лица са респираторним и срчаним проблемима, које би морале остати у затвореном, неведено је на сајту.

Вриједности индекса квалитета ваздуха од 51 до 100 сматра се умјереним, а вриједност од 301 до 500 веома опасним по здравље.

Подаци објављени на овој веб страници прикупљени су са мјерних станица званичних институција у Федерације БиХ, речено је Срни у Удружењу “Еко-акција” у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана