Шансу за оздрављење добило 561 дијете

Анита Јанковић Речевић
Шансу за оздрављење добило 561 дијете

БАЊАЛУКА - Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који је основан прије пет година, шансу за оздрављење и љепше сутра добили су 561 дјечак и дјевојчица, а само у овој години трошкови лијечења малишана ван граница Српске износе око три милиона КМ.

Према подацима које је Фонд доставио “Гласу Српске” у овој години је одобрено 96 рјешења за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству, док је у прошлој години одобрено укупно 269 рјешења.

- За дијагностику и лијечење у прошлој години Фонд солидарности је по одобреним рјешењима уплатио 4,5 милиона КМ, а најскупље лијечење било је у Србији, за шта је издвојено око 1,5 милиона КМ - навели су у Фонду и додали да је од 2018. године, односно од почетка њиховог рада одобрено укупно 960 рјешења, јер поједини малишани на лијечења и контроле одлазе у континуитету, чак и више пута у току године.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранству су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења. У Фонду наводе да су чести и захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство.

- Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама. То је потврда да је нашим оснивањем системски ријешен проблем лијечења дјеце у иностранству, због чега су и хуманитарне акције за лијечење малишана постале спорадична појава - рекли су у Фонду. 

Појашњавају да се у пракси деси да се организују хуманитарне акције за лијечења, а да они претходно уопште не заприме захтјев за финансирање. 

- У таквим ситуацијама провјеримо о чему се ради, а често се испостави да здравствена установа у којој се дијете лијечи у Србији преко Фонда здравственог осигурања РС није ни предложила наставак лијечења у иностранству - казали су у овој установи.

Подсјећамо, Фонд солидарности је основан прије пет година с циљем финансирања трошкова лијечења дјеце до 18 година у иностранству и то онда када њихово лијечење није могуће у Српској нити у установама изван Српске са којима Фонд здравства има потписане уговоре.

- У потпуности сносимо трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству укључујући све оно што је дјетету неопходно у току лијечења. Сносимо и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња - рекли су у Фонду и подсјетили да не финансирају експерименталне методе лијечења, што иначе не финансирају ни фондови обавезног здравственог осигурања.

Члан Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” Вита Малешевић каже за “Глас” да се Републици Српској није могла десити боља ствар од оснивања Фонда солидарности.

- На стотине дјеце је излијечено и добило шансу за боље сутра.  То је одлично системско рјешење, баш као и “Родитељска кућа” у Бањалуци из које највише дјеце и иде на лијечење у иностранство. Дивно је што је основана, јер је то уточиште за породице које дођу из удаљених крајева Српске и током лијечења дјетета представља кров над главом у ком имају све потребне услове, а и близину болнице - рекла је Малешевићева.

Хуманисти

Фонд солидарности настоји да пружа и друге видове подршке за дјецу која се лијече преко њих, као и њихове породице, а у томе им помажу поједина удружења и друштвено одговорне компаније.

- Недавно смо са Адико банком потписали меморандум о сарадњи, а прва активност је отварање штедних књижица за дјецу која су лијечена преко наше установе. Организовали смо и бројне активности уз подршку Дјечијег позоришта, Ротари клуба, Савеза за ријетке болести и других, а имамо и дугогодишњу сарадњу са Друштвом психолога РС - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана