Ријетки дају пуну плату мајкама на боловању

Данијела Бајић
Ријетки дају пуну плату мајкама на боловању

БАЊАЛУКА - Да би помогли запосленима поједини послодавци у Српској не умањују плату на име боловања због болесног дјетета за предвиђених 15 дана током године, а родитељи сматрају да би ту праксу требало да уведу сва јавна и приватна предузећа.

У данашње вријеме, када многи једва састављају крај с крајем, свака марка је добродошла, а и најмањи одбитак од личног дохотка за родитеље је додатни ударац по џепу, с обзиром на то да велики издатак представља и издвајање новца за лијекове, које често плаћају.

Међу ријеткима који се могу похвалити да радницима не умањују плату по овом основу су Завод за запошљавање РС и гатачки Средњошколски центар “Перо Слијепчевић”.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је за “Глас” да је за њега неприхватљиво да родитељима, првенствено мајкама, буде умањивана плата, јер нису дошли на посао због дјетета које је болесно.

- Код нас у заводу плату по том основу не умањујемо и настојаћемо да тако наставимо и у наредном периоду, јер то су мала средства на годишњем нивоу за нашу институцију - казао је Вујичић.

Директор СШЦ “Перо Слијепчевић” у Гацку Александар Саша Пуровић казао је да је све ствар колектива те да је колегијалност у овој образовној установи на нивоу, што доприноси бољим резултатима рада.

- Не знам кад је некоме од запослених у овој образовној установи умањена плата јер је морао да одсуствује с посла због болести дјетета. Кад се деси да је некоме дијете болесно и да не може да дође на посао друге колеге излазе у сусрет и преклапају часове, настава не трпи - казао је Пуровић.

У Фонду здравственог осигурања РС појашњавају да послодавци у Српској могу да исплаћују плате радницима за вријеме боловања у пуном износу, и када то није обавезно по закону, те да то раде на терет предузећа.

- Фонд рефундира боловања дужа од 30 дана, онолико колико је то превиђено законом. Послодавац радницима за вријеме боловања до 30 дана надокнађује плату у висини од 70 до 100 одсто од основа у складу са Законом и општим актом послодавца, осим ако дијете болује од малигних болести онда је 100 одсто - истакли су у Фонду.

Додали су да осигураник Фонда има право на боловање због његе члана уже породице и то до 15 дана у току календарске године за дијете млађе од 15 година, а ако је члан уже породице старији од 15 година, до седам дана у току године.

Јелена Бјелица, мајка и аутор “Моје дијете - часописа за родитеље” из Бањалуке, казала је да је једно од најчешћих питања које јој постављају мајке зашто послодавци у Српској умањују плату на име боловања због његе дјетета до 15 дана.

- Логично би било да, ако се већ води као боловање за његу дјетета, ништа не буде умањено од плате. Не видим сврху постојања те одредбе до 15 дана боловања на име његе дјетета, када је свима јасно да се не може предвидјети колико ће дијете бити болесно током године - казала је Бјелица.

Додала је да би било коректно када би се и други послодавци укључили и бар тих 15 дана годишње родитеље поштедјели умањења плате, јер је у данашње вријеме и пет одсто пуно кад се одбије од мјесечне зараде.

- Да сви не умањују 30 одсто плате рекла ми је један мајка која ради на Универзитетском клиничком центру РС. Она ми је написала да у тој здравственој установи на име боловања због болесног дјетета радницима одбијају десет одсто, што је опет боље у односу на остале примјере - нагласила је Бјелица.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је да послодавци у Српској немају много повјерења у запослене кад су у питању боловања, што већину њих кочи да размишљају у правцу појединих колега који не умањују плату радницима када су има дјеца болесна.

- Злоупотреба боловања је и даље један од већих проблема са којима се суочавамо. За сваку похвалу су послодавци који радницима исплаћују пуну плату у тим случајевима, јер већина и да хоће, не може, јер то треба неко да заради. То није из џепа послодавца, него другог радника - казао је Тривић.

Тежа обољења

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да се плата у пуном износу такође обавезно надокнађује у случајевима болести или компликације у вези са одржавањем трудноће, обољелима од малигних болести, у случајевима његе дјетета обољелог од малигних болести, добровољног давања органа, ткива или ћелија.

- У случају да дијете до 18 година има тешко оштећено здравствено стање због оштећења можданих структура, болује од малигних болести или другог тешког здравственог стања, родитељ има право на боловање од четири мјесеца током године, које може да користи по потреби у току године - казали су Фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана