РС утврђује закон о раду послије одмора

Драгана Келеч
РС утврђује закон о раду послије одмора

Сарајево, Бањалука - Влада ФБиХ утврдила је јуче Приједлог закона о раду, који је један од кључних услова Међународног монетарног фонда (ММФ) за нови стенд-бај аранжман, а у Влади РС су истакли да би ово вруће питање требало да буде стављено на дневни ред послије сезоне годишњих одмора.

Најкрупнија измјена у предложеном закону који је усвојила федерална Влада односи се на ограничавање колективних уговора, који тренутно имају неограничен рок, на максимално три године. Из Владе ФБиХ је саопштено да се Приједлогом закона о раду домаћи прописи хармонизују са законодавством ЕУ и европским стандардима, прије свега, када је ријеч о организацији радног времена и побољшању безбједности и здравља на послу трудница, породиља и дојиља.

За разлику од рјешења у сусједним земљама, закон не предвиђа уговор о раду на одређено вријеме као изузетак и не даје предност закључивању уговора о раду на неодређено вријеме.

- Законом је само ограничено трајање уговора на одређено вријеме и утврђени услови када тај уговор прераста у уговор о раду на неодређено вријеме - саопштено је из Владе ФБиХ.

Савез самосталних синдиката БиХ поручио је да неће одустати од својих захтјева и пристати на умањење права радника, те да неће учествовати у било каквим накарадним разговорима, преговорима којима се жели постићи да радници постану робови, а ФБиХ враћена у доба робовласништва.

- Наш сљедећи сусрет са "социјалним партнерима" биће пред зградом Парламента ФБиХ - поручили су синдикалци.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је "Гласу Српске" да је у току усаглашавање ставова социјалних партнера у вези са новим законом о раду.

- Нећемо ништа урадити, а да то неко од социјалних партнера не прихвата. На путу смо рјешења и закон о раду ићи ће у процедуру одмах послије годишњих одмора како бисмо га до краја године могли усвојити - истакао је Савановић.

Исто очекују и у Унији удружења послодаваца РС.

- Ако ФБиХ иде у том правцу и ако је утврдила Приједлог закона о раду, онда се може рећи и да они имају благу предност у односу на РС. Неопходно је донијети закон који ће бити примјењив у идућих 15 година и елиминисати све аномалије које су биле у примјени претходних година - каже директор Уније удружења послодаваца Саша Аћић.

Он је прецизирао да послодавцима највећи проблем представља дисциплински поступак и утврђивање теже повреде радних обавеза.

- Садашњи дисциплински поступци су превише компликовани и омогућавају дискреционо тумачење одређених законских одредаба и због тога послодавци углавном губе судске спорове, а лоши радници се изједначавају са добрим - додао је Аћић.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић сматра да је важећи Закон о раду сасвим добар и да је једино потребна његова потпуна примјена.

- Држимо се наших закључака, а то је да тражимо анализу примјене Закона о раду и да нема потребе доносити нови закон, јер је садашњи потпуно усаглашен са конвенцијама и европским стандардима - истакла је Оџаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана