Рок трајања шаље храну у смеће

Ц. М.
Рок трајања шаље храну у смеће

Бањалука - Млијеко и млијечни производи, месо и производи од меса, сокови, слаткиши и зачини намирнице су које инспектори најчешће затичу покварене на рафовима трговина у Српској, а у овој години је због тога уништено око 140 килограма хране.

У Инспекторату РС су истакли да ови производи у смећу најчешће завршавају због неодговарајућих декларација и истеклог рока употребе.

- Инспектори углавном затичу по неколико паковања покварене хране, јер храну којој је истекао рок употребе трговци најчешће сами повлаче због тога што на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза - казали су у Инспекторату РС.

Подаци инспекције показују да је лани у односу на 2014. годину смањена количина неисправне и уништене хране.

Прошле године су републичка и локалне инспекције наложиле уништавање 606 килограма хране, док је годину раније више од 980 килограма намирница завршило у смећу.

- Ријетко се дешава да купим нешто чему је истекао рок употребе, али у тим случајевима трговци ми уредно замијене производ или врате новац - казала је Милица Б.

Напоменула је да јој се много чешће догађало да купи покварено млијеко или воћни јогурт, којем није истекао рок употребе и да би због тога требало строже контролисати на који начин се намирнице чувају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана