Робију замијенили метлом

Анита Јанковић Речевић
Робију замијенили метлом

БАЊАЛУКА - Друштвено користан рад умјесто “лежања” иза решетака за двије године изабрало је 14 осуђеника у Српској, а ријеч је о починиоцима лакших кривичних дјела који су затворску казну зарадили због изазивања туче, саобраћајне несреће, крађе.

Алтернативна мјера под којом се подразумијева рад у јавном интересу у Српској је законски омогућена од 2019. године, када је донесен Правилник о начину извршења рада, а којим се дефинише да надлежни суд може изречену казну затвора у трајању до једне године, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу. У Министарству правде РС кажу да је реализација поменутих судских одлука почела у августу 2020. године и до је сада то учињено за 14 осуђеника.

- Осуђена лица, којима је замијењена казна затвора за рад у јавном интересу, извршавали су рад у предузећима “Прогрес” Добој, “Регионална депонија” Зворник, “Комуналац” Србац, “Пречистач отпадних вода” Билећа, затим “Водовод и канализација” Источно Сарајево, “Градско гробље” Бањалука, те Црвени крст Зворник и фирми “Зворник путеви” из истоименог града - навели су у Министарству правде.

Додали су да се, када је ријеч о кривичним дјелима осуђеника који су казну затвора замијенили друштвено корисним радом, радило о лакшим дјелима као што су крађа, затим тешка тјелесна повреда, угрожавање јавног саобраћаја и разбојништво.

У Министарству правде наводе да је сврха обављања рада у јавом интересу да се осуђени не искључе из друштва, већ уз помоћ и надзор заједнице, добровољно, личним поступањем, радом и односом према посљедицама насталим извршењем кривичног дјела, развију свијест о штетности одређених облика понашања и сносе одговорност за посљедице.

- Изузетно смо задовољни ангажовањем и начином на који су правни субјекти, наши партнери у извршењу рада у јавном интересу, приступили овој врсти сарадње - наводе у Министарству правде.

Један од партнера министарства на овом питању је Градска организација Црвеног крста Зворник, а њен секретар Данојка Мићић каже да су прошле године имали осуђеника који је код њих био на друштвено корисном раду, наводећи да су искуства веома позитивна.

- Понашао се примјерно, долазио редовно, обављао послове попут утовара, истовара, чишћења, све обавезе које смо му задали урадио је без поговора - рекла је Мићићева и додала да је ријеч о мушкарцу средњих година који је на затворску казну био осуђен због туче у којој је једном лицу разбио главу.

Позитивна искуства са осуђеником имају и у србачком “Комуналцу”.

- У нашем предузећу смо имали један случај одрађивања друштвено корисног рада. У питању је био мушкарац који је на казну затвора осуђен због саобраћајне несреће у којој је страдао његов радни колега. И он сам је имао повреде, уграђен му вјештачки кук, био је више него пристојан, није правио проблеме. Био је презадовољан што је добио прилику да ради, а не да буде иза решетака, нарочито јер је тада имао бебу - истакао је секретар поменутог комуналног предузећа Бранко Гужвић и додао да су имали обавезу да осигуранику плате осигурање, док му за његов рад нису били дужни исплатити финансијску надокнаду.

Сарадња

У Министарству правде кажу да су у погледу обављања друштвено корисног рада за осуђенике остварили сарадњу са око 50 партнера, махом јавних предузећа из области комуналних дјелатности, те општинским и градским организацијама Црвеног крста и мањим бројем јавних установа.

- Дјелатности у оквиру којих се може остварити сврха извршења кривичних санкција и извршења рада у јавном интересу су послови из области хуманитарног рада, екологије, комуналних послова, рударства, енергетике, као и дјелатности од општег интереса - наводе у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана