Рекордне падавине у Бањалуци и Добоју

Агенције
Рекордне падавине у Бањалуци и Добоју

Бањалука - Август ове године је за већи дио РС-а био један од најкишовитијих мјесеци од кад постоје мјерења, показала је анализа Хидрометеоролошког завода РС.

На то указују количине падавина и мјесечни максимуми из историјског низа података.

Овогодишњег аугуста мјесеца у Бањалуци је пало 276,3 л/м², што је други најкишовитији мјесец од 1961 године. Једино је 1972. била за Бањалука кишовитија, када је пало 304,2 л/м².

Занимљиво је да је Добој, који је прошлог мјесеца био најкишовитији град у Републици Српској, исте 1972. забиљежио максималну мјесечну количину за низ података (1953-1990.; 1999-2012.) а износила је 218 л/м².

Ове године је тај максимум превазиђен и износи 287,9 л/м².

Ако податке о количини падавина из аугуста 2014 године упоредимо са просјечним количинама по појединим метеоролошким станицама, добије се резултат да је прошли мјесец по количинама падавина у Крајини и Подрињу далеко изнад просјека, у Сарајевско-романијској регији око просјека, а у Херцеговини и испод просјечних падавина.

Количина падавина у најкишовитијим регијама је и троструко већа од просјека, наводи се у анализи Хидрометеоролошког завода РС.

Најкишовити период прошлог мјесеца је била прва декада, када су количине падавина превазишле за неколико десетака процената мјесечне дугогодишње просјеке.

Друга декада је донијела сунчаније вријеме и мање кише, али у поменутим најкишнијим градовима (Добој и Бањалука) та количина је била за Банњалуку изнад мјесечног просјека.

То се поновило и у трећој декади када оба града биљеже количине изнад мјесечног просјека.

И то је важно поменути зато што је с обилнијим падавинама започео и септембар мјесец, доносећи поново поплаве у Крајини, пдосјећа се у овој анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана