Рекордан урод кукуруза

Маријана Миљић
Рекордан урод кукуруза

Бањалука - Иако су због поплава ратари у Српској пресијавали површине под кукурузом, пољопривредници очекују рекордне приносе ове житарице.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да је кукуруз у одличном стању.

- Проблем би нам могле представљати сталне кише које би могле успорити сазријевање ове житарице - рекао је Усорац и додао да се ратари надају да ће им вријеме до октобра "ићи на руку", те да ће кукуруз сазрети на вријеме.

Усорац је нагласио да очекују рекордне приносе кукуруза те додао да ће они достизати и до 15 тона по хектару.

- Добри приноси кукуруза посебно ће добро доћи сточарима, који су суочени са недостатком сточне хране због поплава - казао је Усорац и додао да би ове године пољопривредници могли обезбиједити и кукуруз за идућу годину.

С обзиром на очекиване добре приносе кукуруза, Усорац каже да цијена ове житарице стално пада на свјетској берзи.

- Кукуруз је добро родио и у Србији и Мађарској, због чега ова житарица стално појефтињује - казао је Усорац.

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да ће берба кукуруза у Српској поправити стање у пољопривреди ове године.

- Због великих приноса сточари ће моћи проширити постојеће капацитете, те обновити сточни фонд, јер ће због добрих приноса имати довољно хране за исхрану стоке - казао је Маринковић и додао да ће на појединим парцелама у Шамцу, које су пресијане послије мајских поплава, приноси кукуруза достизати и до 14 тона по хектару.

Маринковић је нагласио да ће ове житарице бити и за резерву, те савјетовао пољопривредницима да сав вишак кукуруза који имају оставе за идућу годину. Сточари у Српској истичу да је добар род и појефтињење кукуруза спас за сточни фонд. Поједини фармери су страховали да неће имати хране за стоку, али добар род кукуруза изненадио је све. И пољопривредници у Србији очекују приносе какве нису упамтили у посљедње двије деценије. Истичу да ће велики дио приноса пласирати иностраном тржишту.

Штета

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС раније су рекли да је око 70.000 хектара засијаних површина било под водом. Према информацији о стању примарне пољопривредне производње након поплава, града и обилних падавина, закључно са 20. јулом, штета у пољопривреди процијењена је на 250 милиона марака. Штета у биљној производњи износи око 210 милиона КМ, док се у сточарству процјењује на око 40 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана