Рекламе угрожавају безбједност путника

Анита Јанковић
Рекламе угрожавају безбједност путника

Бањалука - Путници који користе услуге јавног превоза у Бањалуци и другим градовима РС плаше се за безбједност, јер је велики број аутобуса у потпуности облијепљен рекламама због којих би у случају несреће евакуација била знатно отежана.

Осим на нарушену безбједност, путници се жале и да ништа не виде. Бањалучанин Богдан Матијевић каже да избјегава аутобусе облијепљене рекламним фолијама.

- Како је неко могао дозволити да налијепе рекламе и затворе нам очи. Нит видим станицу гдје треба да изађем, нит куда се крећем. Не вјерујем ни да бих могао разбити прозор када би се аутобус запалио - истиче Матијевић.

Професор Машинског факултета у Бањалуци и стручњак за техничку опремљеност возила Снежана Петковић каже да постављање фолије на комплетну каросерију и стаклене површине аутобуса нарушава безбједност путника.

- Рекламне фолије нарушавају освијетљеност у аутобусу која по прописима мора бити изнад 70 одсто. Због лоше освијетљености путници не могу уочити препреке, отежано се крећу, а лако могу пасти - каже Петковићева.

Према њеним ријечима, у свијету постоје додатни појачивачи свјетлости на важним мјестима попут степеница, а код нас се свјетлост загушује рекламама.

- Највећи проблем је што се фолије лијепе преко прозора који у случају несреће служе за евакуацију. У случају пожара путници морају разбити стакло, али рекламна фолија отежава разбијање. У тренутку кад завлада паника кључна је брзина - каже Петковићева и додаје да Правилник о димензијама, масама и осовинским оптерећењима треба мијењати и да ће се залагати за то.

Њено мишљење дијели и предсједник Управног одбора Асоцијације станица техничког прегледа у РС Илија Шербеџија.

- Правилник треба хитно да буде промијењен, јер угрожава безбједност путника у аутобусу. Треба да буде забрањено лијепљење фолија преко стаклених површина, а допустити да се поставе само на каросерију. Упутићемо захтјев за измјену Правилника - казао је Шербеџија.

Он наводи да приликом техничких прегледа аутобуса мјере освијетљеност и да она често није на задовољавајућем нивоу.

- Мјерења покажу да је провидност смањена, али кад то Правилник дозвољава, џаба нам мјерења. Безбједност путника мора бити на првом мјесту - рекао је Шербеџија.

Предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза у Бањалуци и возач аутобуса Драшко Талијан каже да рекламе на аутобусима представљају проблем због смањене видљивости.

- Путници нам се често жале да не виде гдје треба да изађу и да се отежано крећу по аутобусу - каже Талијан који сматра да је рекламама мјесто на каросерији, а не на прозорима.

Власник агенције "Инфомедија", која поставља рекламне фолије на аутобусе, Ведран Пушић каже да им то дозвољавају важећи прописи.

- Не радимо ништа мимо правила и закона. Све рекламе пријављујемо и плаћамо таксе. Фолије не угрожавају безбједност путника. Користимо фолије за које имамо атест и које с једне стране приказују рекламу, а са друге су провидне и пропуштају више него довољно свјетлости - каже Пушић и додаје да је ова врста рекламирања популарна широм Европе и да се нигдје не прави драма због тога осим у Бањалуци.

Превозници о лијепљењу рекламних фолија

 

"Аутопревоз"

Рекламне фолије су залијепљене по закону. Правилник је направљен по европским директивама, а фолије не угрожавају безбједност путника и у складу су са свим прописима.

 

"Жак турс"

Фолије лијепе на аутобусе широм свијета и ако не угрожавају њихове путнике, не угрожавају ни наше. Рекламе поставља "Инфомедија", а ми само добијамо надокнаду што им дајемо простор на аутобусима.

 

"Централ турс"

Не желимо да коментаришемо ништа у вези са рекламним фолијама залијепљеним на наше аутобусе. Обратите се предузећу "Инфомедија", то су њихове рекламе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана