Рефундација плате спас за мале бизнисе

Анита Јанковић Речевић
Рефундација плате спас за мале бизнисе

БАЊАЛУКА - Накнада плате током боловања, на коју имају право и самозапослени у Републици Српској, спас је за мале бизнисе, нарочито женско предузетништво, јер су многе предузетнице ранијих година, док нису имале право на рефундацију, биле приморане да затворе радње усљед болести или трудничког одсуства.

Наиме Закон о обавезном здравственом осигурању РС који је на снагу ступио у септембру прошле године омогућио је и грађанима који обављају привредну, предузетничку или професионалну дјелатност да им се из средстава обавезног здравственог осигурања обезбиједи накнада уколико су спријечени да раде дуже од 30 дана. Услов је да привредну, предузетничку или професионалну дјелатност обављају као основно занимање и да постоји континуитет уплаћивања доспјелих обавеза по основу доприноса за здравствено осигурање.

Самозапослени прописану накнаду могу остварити за највише 11 мјесеци непрекидне спријечености за рад, а износ средстава обрачунава се на основу прописане основице за уплату доприноса.

Захтјев за обезбјеђење накнаде подноси се Фонду здравственог осигурања РС на посебном обрасцу који је доступан у филијалама фонда.

Предсједница Занатско-предузетничке коморе Бањалука Жана Арсић каже за “Глас” да иако је прошло више од годину откако је закон на снази многи самостални предузетници не знају да имају право на накнаду током боловања.

- Апелујем на књиговође да својим клијентима јасно презентују на шта све имају право. Не желимо да неко угаси свој бизнис, јер је болестан, а није знао да има право на рефундацију примања током боловања - рекла је Арсићева.

Она је истакла да је ово била једна од горућих ставки коју је Република Српска ријешила позитивно у односу на друге земље региона.

- Огромна је то ствар и дуго смо се борили за то право. Изузетно је значајно да болестан човјек има заштиту, не остане без примања и на улици. Ако самозапослени плаћају доприносе редовно, онда је ред да им се то на неки начин врати, да кроз ту накнаду имају дозу сигурности да су заштићени бар кроз здравствени систем одређени број мјесеци. Српска је свијетао примјер у односу на, рецимо, Србију и Црну Гору, гдје самозапослени немају право на накнаду током боловања - казала је Арсићева.

Појаснила је да су предузетници попут таксиста, фризера, обућара, козметичара ранијих година често гасили своје бизнисе усљед болести.

- Једини излаз је био да свој бизнис ставе у стање мировања или да одјаве своје радње и пријаве се на евиденцију незапослених те тако остану без примања у потпуности. Женска популација је ту била најугроженија, јер жене, када је у питању самостално предузетништво, чине 60 одсто власница радњи - додала је Арсићева.

Рјешење овог проблема посебно је значајно за таксисте, који су због природе посла изложени већем ризику од повреда.

- У саобраћају се свашта дешава и таксисти који су, рецимо, због саобраћајне несреће по два, три мјесеца и дуже физички били неспособни за рад практично су остајали без примања - казао је предсједник Удружења “Бањалучки такси” Драган Пуришић.

Износ

Новим Законом о обавезном здравственом осигурању накнада плате током боловања исплаћује се у 100 одсто износу од основа у случајевима чувања трудноће, малигних болести радника или његе дјетета обољелог од малигне болести, као и код добровољног давања органа, ткива или ћелија.

У случају изолације клицоноше или због појаве заразе обољелима се исплаћује 90 одсто од основа, док у свим осталим случајевима накнада плате износи 70 одсто од основа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана