Разграбљене вакцине против грипа

Данијела Бајић, Анита Јанковић-Речевић
Разграбљене вакцине против грипа

БАЊАЛУКА - Због страха од грипа и тешких респираторних инфекција, које су претходне сезоне однијеле више од 40 живота у Српској, велики број грађана похрлио је да се вакцинише, а да је интересовање огромно, свједочи податак да су вакцине већ разграбљене у појединим домовима здравља.

Вакцинација против грипа у амбулантама домова здравља широм Српске почела је крајем прошле седмице, а већина доза већ је потрошена.

Једна од здравствених установа у Српској у којима више нема вакцина против грипа је Дом здравља Источно Сарајево.

- Оно што смо добили већ смо потрошили и надамо се да ће нам стићи други круг вакцина. Сваки тим је добио по десет доза, што је недовољно - рекла је шеф породичне медицине у Дому здравља Источно Сарајево Нада Поповац, нагласивши да у склопу ове здравствене установе ради 14 тимова.

Да је интересовање за вакцинацијом огромно тврди и епидемиолог у Дому здравља Требиње Јелена Дурић.

- Ове године смо добили 510 бесплатних вакцина и у прва три дана вакцинације утрошили смо око 300 доза - казала је Дурићева и додала да ништа мање интересовање не влада ни за комерцијалним вакцинама, нагласивши да им је само за један дан дошло око 90 грађана са вакцином купљеном у апотеци.

И у највећем граду Српске иста ситуација. Начелница Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука Косана Станетић истиче да су у првих неколико дана потрошили између 70 и 80 одсто расположивих доза.

- Интересовање за вакцинацију ове године је знатно веће него раније. Од Института за јавно здравство РС добили смо 2.000 бесплатних вакцина за пацијенте обољеле од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, хроничних опструктивних болести плућа, пацијенте који су завршили хемотерапију и друге - рекла је Станетићева.

Ништа другачије није ни у бијељинском и добојском Дому здравља, гдје наводе да ове године дупло више људи у односу на лани жели да се заштити од грипа.

Специјалиста епидемиологије у Институту за јавно здравство РС Јелена Ђаковић-Девић истакла је да је Институт ове године набавио 3.000 комерцијалних вакцина, двоструко више него прошле године, за све оне који желе да се вакцинишу према личном избору и заштите од оболијевања. Додала је да су у сарадњи са Фондом здравственог осигурања обезбиједили и 15.000 бесплатних доза које су намијењене пацијентима са одређеним хроничним болестима, стањима и ризицима.

- Дистрибуција вакцина намијењених за категорије становништва које су ослобођене плаћања достављене су домовима здравља на основу планова и потреба које су исказали, а када је у питању комерцијална вакцина, само у Институту смо за пет дана потрошили 2.500 доза, што говори да је интересовање за вакцинацију против сезонског грипа огромно - рекла је Ђаковић-Девић и додала да је цијена комерцијалне вакцине 22 КМ.

Четворовалентне вакцине

Јелена Ђаковић-Девић каже да су ове године, за разлику од претходних, набављене четворовалентне вакцине, које штите од четири типа вируса грипа.

- Ове вакцине штите од истих вируса као и тровалентне, уз заштиту од још једног, додатног Б вируса. Примјена четворовалентне вакцине омогућиће да се ефикасније превентивно реагује на ширење вируса, те да се смањи оболијевање људи - казала је Ђаковић-Девић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана