Ратари спас нашли у сјемену “са тавана”

Јана Кезић
Ратари спас нашли у сјемену “са тавана”

БАЊАЛУКА - Јесења сјетва у Српској приводи се крају, а због изузетно високих цијена репроматеријала пољопривредници махом одустају од минералних ђубрива, а спас траже и у сјемену “са тавана”, због чега се у старту очекују и мањи приноси.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да је овогодишња јесења сјетва знатно скупља, него она лани.

- Иако смо мислили да је јесења сјетва прошле године била најскупља у историји пољопривредне производње ова ће је, ипак, премашити - рекао је Маринковић.

Каже да су цијене минералног ђубрива и сјемена знатно скочиле, а када се у обзир узме и нафта, која поскупљује скоро свакодневно, сваки коментар је сувишан.

- Оно што на неки начин олакшава овако тешку ситуацију јесте обећање од 500 КМ субвенција по хектару за посијану пшеницу. С обзиром на значајно повећање аграрног буџета на 180 милиона КМ сматрамо да ће ту бити довољно средстава која би требало да се усмјере и у ову производњу - казао је Маринковић.

Објаснио је да три кључна приједлога савеза при креирању новог правилника јесу управо субвенција ђубрива, сјемена и повећање регреса за гориво.

- Према садашњим информацијама није дошло до смањења засијаних површина, али је дошло до смањеног кориштења сјеменске пшенице - рекао је Маринковић.

Пољопривредницима су, како каже, огромне количине пшенице остале у амбарима, па они који су се одлучили на сјетву сијали су властито сјеме, у народу познато као сјеме са тавана.

Објаснио је да сјетва властитог сјемена у суштини не мора да ограничи висину приноса, али условљава додатна улагања у хемијску заштиту, против болести и штеточина.

- На крају то опет дође на исто, али једноставно ратари у овом моменту немају довољно новца да купе тако скуп репроматеријал и да сјетву заснују у оптималним роковима и с оптималним агротехничким мјерама - рекао је Маринковић.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић рекао је за “Глас” да је јесења сјетва у Семберији при крају, те да ће упркос свему ове године бити и до 15 одсто више ораница засијано него прошле године.

Нагласио је да ратаре мучи висока цијена нафте и репроматеријала, прије свега минералног ђубрива због чега га мало ко од произвођача и користи.

- Људи сију онако како морају, већина сије домаће сјеме, не купује га, па је зато и посијано више - рекао је Бакајлић.

У ситуацијама када се не користи минерално ђубриво, како каже, смањење приноса је логичан слијед.

- Већ у самом старту сви су свјесни да чим се не користе минерална ђубрива вјероватно ће приноси бити мањи, али видјећемо како ће се ситуација одвијати - казао је Бакајлић.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац каже да неке оранице нису још посијане, јер је земља сува и не може се орати.

- Сјетва је у 70 одсто случајева у Лијевчу пољу обављена без ђубрива, па ћемо због тога имати једну или двије прихране, у зависности од тога колико будемо могли финансијски поднијети - рекао је Бањац.

Суша

Саво Бакајлић каже да је кукуруз, којег је у Семберији прољетос највише посијано, подбацио у великој мјери, од 60 до 90 одсто.

- Тражили смо да се због тога прогласи елементарна непогода - суша, нешто се око тога причало, али ништа од тога није било - рекао је Бакајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана