Ратари очекују високе приносе

Милијана Латиновић
Ратари очекују високе приносе

Бањалука - Усјеви стрних жита и кукуруза на подручју Српске су у добром стању, а ратари који су примијенили пуне агротехничке мјере могу очекивати принос већи од четири тоне по хектару.

Помоћник министра пољопривреде РС Борис Пашалић рекао је да је ове године стрним житима засијано 25.000 хектара. Он је додао да су жита у добром стању, изузев на парцелама које је 14. маја погодио град при чему је клас дјелимично оштећен.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да на нижим теренима долази до сазријевања јечма, а пшеница и тритикале су у фази налијевања зрна.

- И усјеви кукуруза на 130.000 хектара су у добром стању - рекли су у Министарству пољопривреде.

Нагласили су да су први откоси вишегодишњег крмног биља већ скинути и да су приноси нешто мањи због хладног прољећа.

Када је ријеч о повртарским културама које се гаје на отвореном пољу, сјетва је углавном завршена.

- Прве количине парадајза и краставца ускоро ће бити испоручене на тржиште - рекли су у министарству и додали да је ово поврће раније оштетио град.

На територији Градишке повећане су површине под засадима раног купуса, а на већи обим сјетве утицао је раст продајне цијене.

У сјеверном дијелу РС уочено је мање плодова на воћкама.

- Када је ријеч о шљивама и крушкама, род је веома слаб или је потпуно изостао - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додају да се може очекивати задовољавајући род малине, али и добра откупна цијена због велике потражње за овим воћем у ЕУ.

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац рекао је да је кукуруз у добром стању, али да је киша неопходна.

- Ако остану овакве врућине, биће критично. Поврће стално наводњавамо, а ако не буде кише, мораћемо и кукуруз - рекао је Бањац.

Агроном Недељко Вујић из пољопривредне задруге "Кооперативни центар" из Ситнеша код Српца истиче да је ова година добро почела и да су засијали 110 хектара соје.

- Припрема је била добра, сјетву смо завршили на вријеме. Ако временски услови дозволе, и жетва ће бити 15 дана раније, а очекујемо и веће приносе него лани - казао је Вујић.

Сојом је засијано 2.675 хектара, а 1.300 се односи на Посавину.

Пластеници

Пластеничка производња је у сталном порасту, због чега су савјетодавци при Министарству пољопривреде одржали серију теоретских и практичних предавања и обука из пластеничке производње.

 

Засијане површине (хектара)

25.000 - стрна жита  ( слика)

130.000 - кукуруз ( слика)

2.675 - соја ( слика)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана