Рат на Фејсбуку без казне

Данијела Стоканић
Рат на Фејсбуку без казне

Бањалука - Увредљиви коментари и пријетње постали су свакодневица на друштвеним мрежама, а у РС је за годину и по кажњено само 11 становника који су углавном вријеђали и пријетили путем "Фејсбука".

Псовке, вријеђање и пријетње на националној, политичкој, вјерској, сексуалној основи преплавиле су друштвене мреже. Од "Јутјуб" канала до информативних портала и форума многи корисници остављају увредљиве коментаре на постављени садржај. Осим тога, како се ближе локални избори у РС, тешких ријечи на друштвеним мрежама биће напретек, због чега би улога надлежних требало да буде много озбиљнија, поручују стручњаци.

Највише лица, кад је у питању недолично понашање на друштвеним мрежама, санкционисано је на подручју ЦЈБ Бањалука и то, како кажу, њих шесторо.

- Ријеч је о два случаја вријеђања на националној и једном на политичкој основи, а три су сврстана под осталим коментарима увредљивог садржаја - кажу у ЦЈБ Бањалука.

Због увредљивих коментара на друштвеним мрежама по двије особе су санкционисане на подручју ЦЈБ Добој и Бијељина.

Како су објаснили у ЦЈБ Добој, у оба случаја кажњена су лица због пријетећих и увредљивих порука на "Фејсбуку".

- Рјешењима надлежних судова починиоцима прекршаја изречене су казне од 400 и 300 КМ. Углавном, није ријеч о увредама на националној основи, које изазивају осјећај угрожености - рекао је начелник Центра Драган Продановић.

На подручју ЦЈБ Бијељина један прекршај је био на политичкој основи, за шта је изречена условна казна, док је други сврстан у категорију осталих увредљивих коментара.

Због недоличног понашања на друштвеним мрежама на подручју ЦЈБ Требиње санкционисан је један починилац.

- Лице је преко друштвене мреже "Фејсбук" истакло текст увредљивог садржаја и пријетње које су биле упућене према полицијским службеницима Полицијске станице Билећа - рекла је портпарол Центра Јована Цвијетић.

Социолог Ведран Француз каже да многи људи не бирају средства како би постигли свој циљ.

- Посебно је изражено етикетирање припадника друге вјерске, националне па и политичке заједнице. Управо се води тај невидљиви рат. Ти починиоци би требало да буду кажњени, али нажалост, таквих примјера је веома мало - казао је Француз.

Додао је да надлежни морају играти много озбиљнију улогу у томе, јер би посљедице могле бити несагледиве за све, посебно пред надолазеће локалне изборе.

- Већина корисника друштвених мрежа који остављају увредљиве коментаре је увјерена да за недолично понашање на интернету нема санкција - истакао је Француз.

Казне

Казне за особе које вријеђају и пријете путем друштвених мрежа и портала износе од 100 до 900 марака.

Казна затвора до 30 дана пријети онима који својим коментарима на друштвеним мрежама угрожавају безбједност те представљају пријетњу за нечији живот, тијело или имовину.

Колико је до сада кажњено људи у РС

Бањалука - 6

Бијељина - 2

Добој - 2

Требиње - 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана