Раст плата донио рекордне приходе за пензије

Анита Јанковић Речевић
Раст плата донио рекордне приходе за пензије

БАЊАЛУКА - Повећање плата у јавном и приватном сектору као одговор на инфлацију упумпало је лани рекордне приходе по основу доприноса за пензије, а посљедњег мјесеца 2022. године та бројка била је за чак 3,5 милиона КМ већа од износа потребног за мјесечну исплату.

Показују то подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, у којем тврде да су лани остварили најбоље пословне резултате у историји рада дугој три деценије. 

У Фонду наводе да су изворни приходи од доприноса за ПИО у 2022. години имали константан раст те је за 12 мјесеци наплаћено 1,178 милијарди КМ, што је за 15 одсто више него у 2021, а 25 одсто више него у 2020. години.

- Просјечан мјесечни прилив од доприноса износио је 98,19 милиона КМ, с тим да је тај приход у децембру од 121,48 милиона био рекордан и тако надмашио укупан износ за децембарску пензију, који је износио 118 милиона КМ. Такође у јулу, августу и септембру мјесечни приход је био већи од 100 милиона КМ - казали су у Фонду и појаснили да је томе највише допринио раст просјечне плате код свих осигураника као директног одговора послодаваца на инфлаторна кретања како би се задржала куповна моћ и стандард становништва.

Навели су да им послодавци по основу доприноса, закључно с 30. јуном прошле године дуговали 475,8 милиона КМ, од чега се на јавни сектор односи око 189 милиона, а на приватни 286,7 милиона марака.

У Фонду, такође, наводе да је исплата свих 12 пензија у прошлој години, у укупном износу 1,36 милијарди КМ, извршена благовремено за свих 223.000 корисника у Српској и 53.500 настањених у 32 државе свијета.

- Просјечна пензија порасла је 14,42 одсто, што је био резултат редовног годишњег усклађивања и ванредних, додатних повећања. Када је у питању редовно годишње усклађивање пензија за ову годину, прецизан износ биће обрачунат након што Завод за статистику ове седмице објави податке о просјечним платама и потрошачким цијенама за цијелу 2022. години. На основу параметара закључно с новембром усклађивање износи 12,97 одсто - навели казали су у Фонду ПИО. 

Истакли су да је лани побољшана и структура корисника права у смислу повећања заступљености старосне, а смањења инвалидске пензије, као и да је побољшан однос између броја осигураника и корисника права који сада износи 1,19 напрема један.

- Рјешавање захтјева за остваривање права на пензију и поновно одређивање пензије вршено је у прошлој години врло ефикасно и у роковима, знатно краће од оног што је законом прописано. Све горе наведено јесу кључни параметри стабилности и позитивног пословања што нас сврстава у ред најефикаснијих републичких организација - казали су Фонду.  

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас” да послодавци већ неколико година уназад редовно уплаћују доприносе јер Пореска управа РС ради свој посао и не дозвољава никоме дуговања.

- То је први разлог зашто се доприноси редовно уплаћују. С друге стране, дошло је и до раста плата тако да је то додатно направило позитивне резултате за Фонд ПИО. У овој години плате су отишле више него што наша продуктивност омогућава, па сматрам да ће тај раст прихода бити нешто слабији - рекао је Тривић.

Документација

У Фонду ПИО РС кажу да на годишњем нивоу ријеше око 80.000 захтјева, а једна од највећих потешкоћа у раду јесте неблаговремено прибављање потврде стажа осигурања оствареног у другим државама, те често некомплетна документација и подаци из матичне евиденције осигураника.

- То битно успорава рјешавање онда када захтјев за пензију и званично буде поднесен. Апелујемо на осигуранике да прикупе документацију прије подношења захтјева - савјетују у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана